lördag 4 maj 2024

inloggad som

HSB bygger experimenthus med Lundateknik

HSB och Chalmers har i ett gemensamt forskningsprojekt kring smarta hem valt Lund Science som leverantör av trådlösa mätsensorer. Ordern är värd en dryg miljon kronor och omfattar ett tusental sensorer för ett nybyggt studentbostadshus, tillika levande experimentlabb, i Göteborg.

– Detta är bolagets viktigaste order någonsin i och med att HSB är involverade, och den visar att vår teknik ligger i framkant, säger Magnus Bolmsjö, bolagets ägare och styrelseordförande, som till vardags är vd för noterade medicinteknikbolaget ProstaLund.

Sedan tidigare har Lund Science bland annat Burlövs Bostäder, Växjöhem samt ett antal bostadsrättsföreningar som kunder. Bolagets fokus är enbart större installationer.

Lund Science grundades redan 1988, men det var först omkring 2008 som utvecklingen tog fart. Magnus Bolmsjö besökte då en mässa i San Francisco i jakt på mätutrustning för fastighetsbranschen. Han fastnade för ZigBee, som är den teknikstandard som Lund Science använder. Sensorerna mäter bland annat förbrukning av vatten, värme och el. Dessutom är läckagesensorn populär bland kunderna att installera under diskmaskiner i lägenheter.

Lund Science har tre anställda och omsatte förra året omkring 2,5 miljoner kronor, med en vinst på 300.000 kronor. Bolaget finns på Mobile Heights Center, där bland annat också sensorbolaget Sensative håller till. Ett annat Lundabolag som verkar inom samma bransch är Telldus, som förra året omsatte 2,9 miljoner kronor.

Anders Frick

HSB och Chalmers har i ett gemensamt forskningsprojekt kring smarta hem valt Lund Science som leverantör av trådlösa mätsensorer. Ordern […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.