fredag 19 april 2024

inloggad som

Estnisk bank satsar på skånsk IT-säkerhet

Nybildade IT-säkerhetsföretaget BankProof har färdigutvecklat sin produkt och tagit sin första kund i den börsnoterade banken IntexPay, med säte i Estland. Nu väntar kapitalresning för att kunna locka ytterligare kunder och skala upp affärsmodellen.

Grundare och huvudägare i Malmöföretaget är Peter Alexandersson, som fram tills konkursen 2010 drev säkerhetsföretaget Ubiqo Security. Det bolaget hade en snarlik idé men en omvänd företagsstrategi.

– När jag startade Ubiqo hade jag mest en idé på pappret. Den här gången började jag med att leta kunder, och sedan pengar, produkten, och till sist bolaget, säger Peter Alexandersson till Rapidus.

Produkten som levererats till IntexPay kallas U-Safe, och är en tvåstegslösning som bland annat går ut på att transaktioner genom en dator även måste autentiseras genom en mobilapp. På det sättet ska lösningen skydda användaren mot hot som nätfiske, skimning och hackning

Hur mycket pengar BankProof får in från IntexPay beror på hur många användare som installerar U-Safe.

I veckan ska BankProof ansöka om crowdfunding på två miljoner kronor för att kunna anställa säljare och för att hitta partnerskapskunder som kan nå ut med lösningen till fler kunder.

– Vi har pratat med investerare som vill gå in med 15 miljoner kronor, men då behöver vi först två kunder. Så vi pratar både med distributörer och partner i Kina, Nord- och Sydamerika, Mellanöstern och Europa, säger Peter Alexandersson.

BankProof har lokaler på kontorshotellet Midzone i Malmö, registrerades i februari 2015 och ägs till 65 procent av Peter Alexandersson. Resterande andelar ägs av affärsänglar och ett kanadensiskt investmentföretag.

Hanna Sigeman

Nybildade IT-säkerhetsföretaget BankProof har färdigutvecklat sin produkt och tagit sin första kund i den börsnoterade banken IntexPay, med säte i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.