lördag 18 maj 2024

inloggad som

Mobill tar in kapital – och ny ordförande

Mobill möblerar om i ledningen och hämtar in en ny ordförande från Kinneviksfären. Samtidigt landar bolaget fem miljoner kronor i en nyemission.

Storägaren Tommy Larsson lämnar över ordförandeskapet i Mobill till Kinnevikveteranen Won-Suck Song, som haft chefsposter inom både Metro och Millicom.

Tillträdet kommer samtidigt som Mobill tar in fem miljoner kronor i nyemission, men någon delägare blir Won-Suck Song inte. Det uppger Magnus Rosenberg, tillförordnad vd sedan Peter Lund lämnade bolaget i september.

Magnus Rosenberg–Won-Suck Song har inte investerat I Mobill utan är styrelseordförande. Han är ett väldigt tungt namn i den bransch vi agerar i, säger Magnus Rosenberg till Rapidus.

Mobill utvecklar teknik för att hantera och validera mobila biljetter och kuponger. När nyemissionen stänger i slutet av månaden ska flera stora kundprojekt rullas ut i flertalet länder. Mobill har den senaste tiden breddat sig till att även hantera betalströmmarna, utan mellanhänder som exempelvis Klarna eller PayPal.

Via nya kunder, bland annat i Bangladesh och Indonesien, har en rad nya delaffärer avtalats och Magnus Rosenberg räknar med att nå ett positivt kassaflöde under året.

– Flera av dessa ordrar i sig har potentialer värda mer än vad vi omsätter i dag. 2014 omsatte vi drygt 20 miljoner, i år har vi ett respektfullt mål att fördubbla omsättningen, säger Rosenberg.

Mobills strategi är riktat fokus på länder med tätbefolkade områden, som kan ge volym på affärerna. Publika transporter är en del av affären, men tekniken kan lika gärna appliceras på handel, pengaöverföringar och för att betala räkningar. Vidare har bolaget gjort ett omtag på sin parkeringslösning, och vunnit de första nya kundordrarna.

– Med uppgraderad teknik och nya betallösningar kan vi konkurera bättre, och har flera pilotprojekt på gång, bland annat vid Dubais internationella flygplats, säger Magnus Rosenberg.

Längre fram i vår planeras ytterligare en nyemission i samma storleksklass som den pågående.
Samtidigt som Tommy Larsson blir kvar som ledamot lämnar telekomprofilen Tord Wingren styrelsen. Mobill har i dag elva anställda, plus fem konsulter, vid kontoret på Lilla torg i Malmö.

Jennie Lorentsson

Mobill möblerar om i ledningen och hämtar in en ny ordförande från Kinneviksfären. Samtidigt landar bolaget fem miljoner kronor i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]