tisdag 5 december 2023

inloggad som

Växande IT-firma tar första kunden i USA

Web Manuals är i färd med att öppna kontor i USA med affärsflygbolaget Hopscotch Air i New York som första kund. Vd Martin Lidgard räknar med att omsättningen för det Malmöbaserade IT-bolaget ökar med 50 procent till nära nio miljoner kronor i år.

Web Manuals mjukvara för att ta fram och hantera digitala manualer till piloter, tekniker och annan personal inom flygindustrin används i dag av kunder i Europa och Mellanöstern. Bland dem finns Iceland Air, Braathens Regional och LFV, tidigare Luftfartsverket, men den huvudsakliga målgruppen är mindre bolag för affärsflyg och flygtaxi.

— USA är en betydligt större och mognare marknad för affärsflyg. Det är vanligare där och det finns en större prismedvetenhet, säger Martin Lidgard.

Web Manuals har nu registrerat ett amerikanskt dotterbolag och tittar på olika platser för att öppna eget kontor. Det närmaste året kommer försäljningen dock skötas av en lokal distributionspartner.

Martin Lidgard är en av tre grundare som startade Web Manuals 2012. I dag har bolaget nio anställda. Utöver flygbolag har bolaget sedan årsskiftet satsat på att slå sig in i life science-industrin, även det en bransch präglad av strikta regelverk. Enligt Martin Lidgard pågår kunddiskussioner med life science-bolag i främst Malmö och Lund. Han hoppas få första affären på plats under hösten.

Sedan flera av grundarna köpts ut ägs Web Manuals i dag av Martin Lidgard, teknikchefen Richard Sandström samt Lundabaserade Life Science-bolaget Magles ägarbolag Magle Holding. Omsättningen 2013 landade på 5,8 miljoner kronor, en siffra bolaget redan toppat i år. Martin Lidgard räknar med en 50-procentig ökning av omsättningen och en högre vinst än 2013 års knappa plusresultat.

Erik Olausson

Web Manuals är i färd med att öppna kontor i USA med affärsflygbolaget Hopscotch Air i New York som första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.