måndag 29 april 2024

inloggad som

Storägare säljer Lyyn för spottstyver

Östersjöstiftelsen och Tibia Konsults dotterbolag Holahög ger upp hoppet om tidigare Aktietorgslistade Lyyn. De båda storägarna säljer sina 73 procent av aktierna för en symbolisk summa” till bolagets spanska distributör Safran Developments.

Bakom Safran Developments står bland andra den skånska affärsmannen Mats Cremon och Gunnar Sjögren, som arbetat med att sälja Lyyns produkter på den portugisiska och spanska marknaden. Duon kliver nu in som styrelseordförande respektive ledamot i det pressade bolaget. Under våren har Lyyn tvingats till kontrollbalansräkning och avnotering från Aktietorget.

Bolaget utvecklar hård- och mjukvara för siktförbättring i videoströmmar. Gunnar Sjögren menar att vägen framåt är att åter fokusera på försäljningen till undervattensfarkoster och andra tillämpningar under ytan. De senaste årens satsning på att ta sig in på den betydligt större marknaden för säkerhet och videoövervakning har gett klen utdelning i resultaträkningarna, som legat stadigt på minus. Bara under 2013 gick Lyyn sex miljoner kronor back.

— På till exempel en flygplats gör Lyyns teknik bara nytta när det är dimma eller snö, när skolen skiner behövs den inte. Men under vattnet har man dålig sikt 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Kan vi bara få tillbaka den försäljning inom undervattensegmentet vi tappat de senaste två åren är det inget problem att få lönsamhet i bolaget, och vi tror att vi kan öka mer än så på den marknaden, säger Gunnar Sjögren till Rapidus.

Östersjöstiftelsen och Holahög gick i spetsen när Lyyn under 2013 och början av 2014 tog in drygt åtta miljoner kronor för att säkra den fortsatta driften. I affären med Safran ingår en möjlig tilläggsköpeskilling, främst ifall Safran i sin tur säljer vidare Lyyn under de närmaste åren, uppger Gunnar Sjögren. I gengäld tvingas Östersjöstiftelsen och Holahög skjuta till 400.000 kronor för att betala liggande skulder.

Lyyn kommer tillsvidare sysselsätta tre personer: Gunnar Sjögren, Mats Cremon och medgrundaren Anders Holm, som agerar tillförordnad vd till och med september.

Erik Olausson

Östersjöstiftelsen och Tibia Konsults dotterbolag Holahög ger upp hoppet om tidigare Aktietorgslistade Lyyn. De båda storägarna säljer sina 73 procent […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.