tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Galenica tar andra produkten till marknaden

I veckan lanserar Medeonbolaget Galenica sin andra produkt i Sverige, en lösning för behandling av psoriasis och eksem i hårbotten. I slutet av förra året släppte bolaget sin första produkt, den egenutvecklade krämen Ovixan som behandlar samma besvär på huden. Efter sju månader har Ovixan tagit runt 15 procent av svenska marknaden, berättar vd Ronnie Wallin för Rapidus.

Den nya produkten är en generika, en kopia av existerande läkemedel, som ska komplettera Ovixan. Den aktiva ingrediensen är densamma.

Ronnie Wallin uppskattar att de två produkterna kan ta halva Nordenmarknaden, vilket motsvarar runt 50 miljoner kronor på årsbasis.

Lansering av krämen pågår i Danmark, Norge och Island. Bolaget letar efter partner för Europamarknaden.

Huvuddelen av Galenicas verksamhet, runt 90 procent, är dock fortfarande kontraktsforskning. Där är bolaget en av de största i Skandinavien inom sitt expertområde, formulering av bland annat krämer och tabletter, enligt Ronnie Wallin. Företaget har för närvarande ett tjugotal kundprojekt.

45-mannabolaget har fler egna projekt i pipelinen, men dessa kan bli färdiga produkter först om tre-fyra år. Galenica ägs till 80 procent av Ronnie Wallin och Henri Hansson som grundade företaget, och till 20 procent av AB Axel Granlund, del i Volito-sfären. Förra året var omsättningen 37 miljoner kronor med en vinst på knappt 2 miljoner.

Elisabet Ottosson

I veckan lanserar Medeonbolaget Galenica sin andra produkt i Sverige, en lösning för behandling av psoriasis och eksem i hårbotten. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.