fredag 29 mars 2024

inloggad som

Bakgrund: AlgoTrim har patenterad teknik för att packa kod

Mjukvarubolaget AlgoTrim startades 2005 och sitter på en patenterad teknik för att komprimera processorinstruktioner så att operativsystem och applikationer på exempelvis mobiltelefoner kan köras snabbare och med mindre minne.

Grundarna Anders Berglund, Anders Holtsberg och Martin Lindberg har samtliga ett förflutet på Zi Decuma i Lund. 2008 fick AlgoTrim sitt första internationella patent och verksamheten tog fart. Basen var företagsinkubatorn Minc i Malmö.

I slutet av 2011 beräknades tekniken finnas med i över 100 miljoner mobiltelefoner världen över, från flera av världens största tillverkare. Som ofta i mobilbranschen är hemlighetsmakeriet stort, men enligt vad Rapidus erfar var sydkoreanska Samsung en av de viktigaste kunderna.

Intäktsströmmen har dock dalat från toppåret 2009: från 8,3 miljoner kronor till 2,4 miljoner 2011. Så ifjol vände det, till en försäljning på 3,0 miljoner med en förlust på 1,1 miljon efter finansiella poster. Antalet anställda uppgick i bokslutet till 4,5.

Ägare var då de tre grundarna, men i dag är alltså verksamheten såld till ett amerikanskt företag.

Kristian Svensson

Mjukvarubolaget AlgoTrim startades 2005 och sitter på en patenterad teknik för att komprimera processorinstruktioner så att operativsystem och applikationer på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]