torsdag 25 april 2024

inloggad som

Bråk efter Mobile Loyaltys listningsemission

Mobile Loyalty väntar fortfarande på tre miljoner kronor från fyra deltagare i listningsemissionen i december. Nu har det noterade Malmöbolaget inlett en juridisk process för att få ut pengarna och samtidigt tagit lån av övriga ägare för att klara likviditeten.

Inför noteringen på Aktietorget i januari meddelade Mobile Loyalty att emissionen på 9 miljoner kronor tecknats till 5,8 miljoner. Men fyra aktörer som tillsammans tecknade sig för 3 miljoner kronor har ännu inte betalat in något. Nu kan bolaget inte vänta längre, bland annat har Aktietorget krävt att de pengar som redan annonserats måste in. Ett tiotal av de övriga ägarna skjuter därför till 3 miljoner kronor i form av ett skuldbrev med optionsrätt, som senare kan omvandlas till aktier.

Parallellt har Mobile Loyalty kopplat in jurister för att få ut pengarna från de fyra som inte betalt. Bolagets ordförande Sterner de la Mau vill inte nämna några namn men säger att det rör sig om svenska bolag och privatpersoner.

— Vi har fått löften om att de ska betala, med betalningsplan och allt, men det har man inte hållit, säger han.

Emissionen garanterades till 5,2 miljoner kronor av bland andra Uppsalabolaget Eurovip Mobile Services. Sterner de la Mau kan i dagsläget inte säga om garantin kan lösas ut och täcka upp bortfallet i emissionen.

Mobile Loyalty utvecklar tjänster för marknads- och köpinteraktion i mobiltelefoner. En av de första kunderna är Kristianstadsbladet, där bolaget bland annat utvecklat en app som blandar nyheter med lokala annonser och specialerbjudanden. Mobile Loyalty tar inte betalt för själva tekniken utan får en andel av tidningens annonsintäkter.

I koncernen ingår sedan i höstas kommunikationsbyrån Scandvision, där fem personer nyligen fick sluta i ett sparprogram. Mobile Loyalty har även köpt på sig Malmöbolagen Scandinavian Advertising och Encons Nordic. Totalt sysselsätter koncenen strax över 50 anställda.

Erik Olausson

Mobile Loyalty väntar fortfarande på tre miljoner kronor från fyra deltagare i listningsemissionen i december. Nu har det noterade Malmöbolaget inlett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.