fredag 19 april 2024

inloggad som

Riskkapital till Flattr – värderas till 88 miljoner

The Pirate Bay bidrog till att upphovsrättsskyddat material flödar fritt på internet. Med mikrobetalningstjänsten Flattr vill grundaren Peter Sunde åter ge innehåll på nätet ett ekonomiskt värde. Nu får det omsusade Malmöbolaget en ny storägare i britten Federico Pirzio-Biroli. Investeringen på närmare 14 miljoner kronor sätter prislappen på Flattr till 88 miljoner.

Logiken bakom Flattrs tjänst är att upphovsmakare saknar kontroll över hur deras material sprids på nätet. Samtidigt finns ett uppdämt behov hos mediekonsumenter att ge bidrag till kreatörer bakom musik och texter, utan att för den sakens skull involvera ett Visakort.

Med tjänsten avsätter användaren varje månad en mindre pengapott. Genom att inkludera en ”Flattr”-knapp på hemsidan där mediematerial sprids blir det en enkel process att skänka ett bidrag som automatiskt dras från månadspotten.

Tekniken lanserades 2010 men bolaget har ännu inte lyckats få ekonomi i idén. Men VD Linus Olsson säger att anskaffningen av riskkapital varit förhållandevis enkel.

— Vi är relativt ensamma med den här produkten och det har snarast handlat om att hitta rätt personer att jobba med. Nu har växt till tio anställda och framöver kommer vi integrera Flattr i fler sociala tjänster likt SoundCloud som sprider innehåll på nätet, säger han till Rapidus.

Som medfinansiär i emissionen finns också den nystartade brittiska investeringsfonden Passion Capital, representerad av Eileen Burbidge som redan sitter i styrelsen för Flattr. Största ägare även efter emissionen är Karbon Ventures Ltd, vars ägare är hemlig.

I början av februari blev det klart att Högsta domstolen inte tar upp fallet med Pirate Bay. Genom domen får Peter Sunde åtta månaders fängelse och ett solidariskt skadestånd på 46 miljoner kronor. Enligt ett blogginlägg på Flattrs hemsida kommer inte fastställandet av domen att påverka Sundes roll som talesperson för bolaget.

Joel Lyth

The Pirate Bay bidrog till att upphovsrättsskyddat material flödar fritt på internet. Med mikrobetalningstjänsten Flattr vill grundaren Peter Sunde åter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.