torsdag 25 april 2024

inloggad som

Ägarbyte för växande Ipendo

I september köptes Malmöbolaget Ipendo upp av störste konkurrenten CPA Global. När CPA nu i sin tur köps av europeiska riskkapitaljätten Cinven växlar Ipendo upp expansionstakten.

Såväl Ipendo som Jersey-baserade CPA Global utvecklar mjukvara för att förenkla hanteringen av stora patentportföljer. Med uppköpet i höstas fick 60-mannabolaget Ipendo tillgång till CPA:s betydligt större säljstyrka. Det brittiska bolaget har närmare 1.500 anställda.

— Vi håller som bäst på att integrera vår mjukvara i CPA:s utbud. 150 säljare runt om i världen ska utbildas på vår produkt, säger Ipendos VD Toni Nijm.

Hittills har Ipendo främst varit inriktade på säljsatsningar i USA och Europa. Med Cinvens köp väntar expansion även i Asien, där Cinven har kontor i Hong Kong. Fram till sommaren ska personalstyrkan utökas med 10-15 personer. Någon direkt påverkan på det dagliga arbetet får Cinven-affären däremot inte, uppger Toni Nijm.

— Vi på Ipendo kommer behålla vårt folk och även på CPA ska hela ledningsgruppen vara kvar, säger han.

Ipendo omsatte 104 miljoner kronor 2010 med en förlust på 11,8 miljoner. Bokslutet för 2011 är inte klart än men Toni Nijm räknar med att ha ökat omsättningen med 30-40 procent med någorlunda positivt” resultat. I år siktar han på dubblad omsättning då synergieffekterna med CPA slår igenom.

Cinven grundades i slutet av 1970-talet och är inne på sin fjärde fond, med 6,5 miljarder euro att investera. Sedan Pharmacia-avknoppningen Phadia såldes till Thermo Fisher Scientific för 2,5 miljarder euro förra våren är serviceföretaget Coor och industribolaget Ahlsell de enda svenska portföljbolagen.

Erik Olausson

I september köptes Malmöbolaget Ipendo upp av störste konkurrenten CPA Global. När CPA nu i sin tur köps av europeiska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.