onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Enea lämnar Lund — Xdin ny storspelare

Dagen innan årsskiftet blev det klart att franskägda Xdin köper Eneas konsultverksamhet i Lund, Stockholm och Linköping. Med affären lämnar börsnoterade Enea Öresundsregionen helt medan Xdin går från 10 till drygt 60 anställda i Lund och Malmö.

Totalt ingår 228 anställda och 90 underkonsulter i affären med Xdin, som ägs av franska Alten Group. Drygt 50 av de anställda finns vid Lundakontoret. Köpeskillingen beräknas landa på runt 140 miljoner kronor och berör halva Eneas konsultverksamhet.

— Redan innan affären med Enea blev aktuell fanns en plan att satsa på Öresund och vi hade hunnit växa till tio konsulter i Malmö. Den långsiktiga planen är att växa ytterligare och totalt nå 1.400 anställda inom koncernen, säger Fredrik Nyberg, VD för Xdin som innan affären hade drygt 800 anställda i Sverige.

Enea ska framöver fokusera mer på utvecklingen av egen mjukvara och verksamheten styras helt från huvudkontoret i Kista, där största kunden Ericsson finns.

— Vi har sett att synergieffekterna mellan konsult- och mjukvarudelen var begränsade så detta är ett strategiskt beslut för att få upp lönsamheten, säger Eneas kommunikationsansvarige Catharina Paulcén till Rapidus.

Joel Lyth

Dagen innan årsskiftet blev det klart att franskägda Xdin köper Eneas konsultverksamhet i Lund, Stockholm och Linköping. Med affären lämnar börsnoterade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.