tisdag 14 maj 2024

inloggad som

IT-rävar startar såddfinansieringsfond

Efter att ha startat och drivit bolag tillsammans i flera decennier satsar de skånska IT-veteranerna Jan Klima och Gündor Rentsch på att stötta unga entreprenörer med sina företagsbyggen. Två till fyra såddfinansieringar om året är målet för kompanjonernas nya investeringsfond.

Investeringsfonden ska enligt planen gå in med mellan en kvarts och en miljon kronor i ett första skede och vara den första externa investeraren. Målet är att äga 20-30 procent av portföljbolagen och fokus ligger främst på IT-entreprenörer i södra Sverige.

— Ska vi tillföra något måste vi förstå vad de gör och vi har alltid hållit oss inom IT, säger Jan Klima.

Han halkade in i datorbranschen i mitten av 1980-talet genom bolaget Owell, sedermera uppköpt av WM-data. Tillsammans med Owells VD Gündor Rentsch startade han några år senare Computer Added Value, som sålde kringutrustning som projektorer, högtalare och system för videokonferens. Sedan dess har Computer Added Value sålts till Nasdaq-noterade Infocus och de båda kompanjonerna köpt, drivit upp och sålt vidare en rad IT-relaterade bolag. Däribland datoruthyraren Upsize Rental och Köpenhamnsbaserade Dansk Data Display.

Kvar i Lundabaserade holdingbolaget Information Technology Business finns bland annat Netsmart, som omsätter strax över 100 miljoner kronor på att främst sälja digitala whiteboard-tavlor till klassrum och möteslokaler. Gündor Rentsch är inte längre operativ i bolagen men är kvar som delägare och bollplank. Han har styrelseposter från WM-data, Sectra och ReadSoft i bagaget.

Erik Olausson

Efter att ha startat och drivit bolag tillsammans i flera decennier satsar de skånska IT-veteranerna Jan Klima och Gündor Rentsch […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.