onsdag 2 oktober 2024

inloggad som

Öresundsindex går i graven efter tio år

Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Dansk Erhverv lägger ner samarbetet kring näringslivets Öresundsindex. Första gången presenterades indexet vid broinvigningen år 2000.

Öresundsindex är en sammanvägning av en rad faktorer, som rekryteringar, samarbeten och etableringar över Sundet samt antalet bropendlare och turism. Syftet med sammanställningen har varit att ge en bild av hur långt Sundsintegrationen kommit, där full integration har indextalet 100.

Sedan 2000 har integrationen stigit från 53 till att ligga på 69 poäng vid senaste mätningen 2010.

Kristoffer Klebak, chefskonsult på Dansk Erhvervs politiska och ekonomiska avdelning, beklagar att besparingar nu har gjort att indexet måste slopas.

— Men intresset hos allmänheten har helt enkelt inte varit så stort. Dansk Erhverv och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren är fortfarande mycket intresserade av Öresundssamarbeten, men nu måste vi använda resurserna annorlunda, säger Kristoffer Klebak.

Om, och i så fall vad, som ska ersätta Öresundsindexet är inte klart i dagsläget. Slutsatsen i den senaste rapporten var att det fortfarande finns potential för ökad integration, särskilt inom områdena handel och samarbete där lite har hänt den senaste tioårsperioden.

Klik her for at se dansk version af artikel.

Keld Broksø

Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Dansk Erhverv lägger ner samarbetet kring näringslivets Öresundsindex. Första gången presenterades indexet vid broinvigningen år […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • LMK investerar i fjällen

    Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.