fredag 26 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Andreas Krohn…

… Helsingborgsbaserad API-specialist och tidigare medarbetare på Kapow Technologies. Nu arbetar han med konsultuppdrag inom mashups och API:er, där data från olika källor sammanförs till en tjänst. Han driver bland annat Twittoppen, som listar Sveriges mest populära twittrare.

Vad är ett API?

— API:er är ett strukturerat sätt att göra data tillgänglig genom olika webbtjänster. Fler och fler svenska myndigheter har insett att API:er gör det lättare att få ut sin information, samtidigt som programmerare kan skapa nya kreativa tjänster. Hela området med API:er och mashups ser ut att explodera i Sverige under 2011.

Hur fungerar Twittoppen?

— Twittoppen är en sajt som presenterar svenska Twitteranvändare i olika topplistor. Målet är att samla ihop alla svenskar på Twitter, hittills har vi hittat drygt 49.000. Idén till Twittoppen kom när jag hade svårt att hitta lokala twittrare i Helsingborg, men efter lite programmerande och tänkande så växte det hela till Twittoppen som det ser ut i dag.

Vem driver sajten?

— Det är det nystartade företaget Dopter som jag har tillsammans med Kemie Guaida. Sidan programmerades av mig och designades av Kemie.

Hur ska sidan generera intäkter?

— Framförallt genom annonsering, men vi har också planer på att sälja analyser av den data vi har samt genom extratjänster till användarna.

Finns det planer på internationell lansering?

— Det finns lösa funderingar på att ta konceptet till andra länder, men ingen generell internationell sajt. Det finns en hel del sajter som listar och klassificerar Twitteranvändare, men de rätt dåliga på mindre länder som Sverige.

Anders Frick

… Helsingborgsbaserad API-specialist och tidigare medarbetare på Kapow Technologies. Nu arbetar han med konsultuppdrag inom mashups och API:er, där data […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.