tisdag 16 april 2024

inloggad som

Sjukvårdsapp ska ge tidig ADHD-diagnos

En serie geometriska figurer på en Iphone kan bli nyckeln till framtida diagnoser för neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD och Alzheimers. Det hoppas i alla fall grundarna bakom Malmöbolaget Phibioscience som efter år av forskning räknar med att lansera sitt nya diagnosstöd till nästa sommar.

Phibiosciences mjukvara används för att visa upp en rad visuella stimuli för patienten, i första hand enklare geometriska figurer, som patienten sedan får identifiera. Svaret spelas in och betänketiden matchas mot den för friska hjärnor i samma åldergrupp. Avvikelser i rytmen för svaret kan indikera störningar. Siegbert Warkentin, docent i neuropsykologi vid Skånes Universitetssjukhus som utvecklat tekniken tillsammans med forskarkollegan Catarina Erikson, liknar metoden vid ett kognitivt EEG.

— Vi har inriktat oss på ADHD i första hand eftersom testet funkar väldigt väl för ungdomar och barn. Men det funkar bra även för andra patientgrupper med neuropsykiatriska funktionshinder, säger Siegbert Warkentin.

I våras engagerades Åke Nylén, med ett förflutet på British Telecom, som delägare och VD.

Diagnosstödet, som skyddas av ett antal patent och patentansökningar, är tänkt att användas såväl inom primärvården som vid specialistkliniker. Enligt bolaget är ett antal affärsänglar i Connect Skånes nätverk på väg in som delägare. Kapitalet ska räcka till att utvärdera prototypen på 7-10 kliniker under hösten och genomföra den sista produktutvecklingen under våren. Till nästa sommar räknar Åke Nylén med att kunna lansera mjukvaran, främst för Iphone och Ipod touch.

— Men det blir ingen försäljning via App Store i första rundan. Ska den användas i sjukhusmiljö måste man gå via traditionella försäljningskanaler, säger Åke Nylén.

Majoritetsägare i Phibioscience är Siegbert Warkentin och Catarina Erikson. Bland övriga ägare finns förutom Åke Nylén även Lunds universitets holdingbolag LUAB.

Erik Olausson

En serie geometriska figurer på en Iphone kan bli nyckeln till framtida diagnoser för neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD och Alzheimers. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad