Chock bland Ikeas tjänstemän efter storvarslet

Ikea varslar på tisdagsförmiddagen 220 tjänstemän i Malmö och 250 i Helsingborg om uppsägning, bara ett halvår efter att över 100 tjänster kapats. Globalt ska koncernen kapa 7.500 tjänster inom tjänstemannasektorn som ett led i omställningen mot e-handel, digitalisering och citybutiker, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

På Hubhult i Malmö fick de anställda ta emot beskedet på morgonen.

– Det var en chock att det var så många tjänster det handlar om, säger Birgitta Petersson, vice klubbordförande för Unionen på Ikea-koncernen.

Var det väntat att det skulle komma ett nytt varsel så här snabbt efter det förra?

– Vi visste att det skulle komma en andra våg, det sa de i våras. Men att det skulle bli så här stort, det hade vi ingen aning om och inte heller hoppats på.

Hos facket är man samtidigt hoppfulla inför att många av dem som varslas ska få nya tjänster inom koncernen när Ikea avser skapa 11.500 nya jobb globalt.

Totalt fick 108 personer i Malmö och Helsingborg lämna när Ikea varslade 110 anställda om uppsägning innan sommaren.

Felicia Frithiof

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: