Apple köper teknikbolag i Köpenhamn

Apple har i hemlighet slagit klorna i ytterligare ett teknikbolag från Öresundsregionen. Børsen rapporterar att den amerikanska IT-jätten köpt DTU-avknoppningen Spektral i Köpenhamn för runt 200 miljoner danska kronor. Köpet ska ha ägt rum i slutet på 2017, men ingen part vill kommentera affären.

Spektral började som bolaget CloudCutout och utvecklade AI-baserade algoritmer för att automatiskt separera ut personer från bakgrunden i bilder. Sedan 2016 har de uppgraderat tekniken till att fungera även för rörliga bilder, vilket gör att man exempelvis kan klippa ut personer och lägga till ny bakgrund i en videoström i realtid.

Spektrals nyckelpersoner har nu flyttat till Kalifornien och börjat arbeta för Apple inom ”computational image”, skriver Børsen.

Förfarandet liknar i hög grad det som hände då Apple köpte upp de skånska bolagen Polar Rose 2010 och AlgoTrim 2013. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: