onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Så ska hon ska vända Qvickly

|  
|  

Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

Billmate är enkelt uttryckt en betallösning i stil med Klarna. Företaget ingår i en trio av bolag där de andra heter Invoice Finance och Invoice Inkasso, alla tre marknadsför sig nu under namnet Qvickly. Huvudägare är Sten K Johnson-arvtagarnas investmentbolag Tibia Konsult samt barn till grundaren eller grundaren själv i familjerna Lindblad och Rönngaard.

I början av 2020-talet drabbades gruppen av kreditförluster som gav stora förluster på sista raden i resultaträkningen. Orsaken var att genom betallösningen och så kallad factoringverksamhet kom bolagsgruppen att äga de fakturor som kunderna sände till sina kunder, och som sedan inte betalades. Bolagsgruppen stod alltså för risken för sina kunder, som dessutom visade sig vara bedrägliga. 

Affärsmodellen höll inte för en i sammanhanget liten aktör med begränsad finansiell buffert och 2021 fick Lena Martini jobbet som vd med uppgiften att tänka om strategiskt.

– Jag gick i gång på att det var ett turn around-case. Det var mycket att städa. Vi hade till exempel sålt Billmates betallösning till e-handlare med, inte olagliga, men dock tveksamma produkter. Och köparna av sådana produkter är som grupp rätt dåliga på att betala, säger hon.

Den uppenbara lösningen blev att minimera risk genom att städa i kundstocken och fokusera mer på Billmates teknik än att äga kundernas obetalda fakturor. Kundstocken i factoringverksamheten har successivt sålts av och den sista avvecklades helt nyligen i år.Nu är fokuset helt på betallösning och inkasso, med det nya gemensamma namnet Qvickly.

– Vi har helt enkelt slutat med renodlad factoring och inriktat oss på betallösningen som teknisk produkt. Inkassodelen behåller vi som service till våra kunder när de inte får betalt.

Det finns många konkurrenter i branschen, inte minst jätten Klarna. Men Lena Martini tycker att det finns en nisch för mindre aktörer.

– De stora betallösningarna på nätet, ”check out-systemen”, är för det första inriktade på ren e-handel, för det andra är det standardiserade produkter. Kunden får ta vad som erbjuds. Vi vill jobba närmare våra kunder och specialanpassa betallösningen efter deras behov, säger hon och fortsätter:

– Dessutom finns det kunder utanför e-handeln som behöver anpassade betallösningar, som andra mjukvaru- och tjänsteföretag. Vår största kund är Sportadmin som nyligen köptes av Lime. Sportadmin gör mjukvara för idrottsföreningar.

Hur går det i dag?

– Jag räknar med ett nollresultat i år, efter många år av förluster, och det är ju på sätt och vis en framgång, men inte i närheten av var vi vill vara. Det är en stenhård prispress i branschen. Jag är ödmjuk, vi har mycket hårt jobb kvar att göra, säger Lena Martini.

Hon räknar med att Qvicklys omsättning i år blir cirka 70 miljoner kronor. Totalt har Qvickly 20 anställda.

Lena Martini är ekonom och jobbade före Qvickly bland annat som vd för den tyska optikjätten Carl Zeiss nordiska verksamhet.

Gunnar Wrede

Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.

  • Investeringsviljan ökar bland änglarna

    Affärsänglar säger i en enkät att de planerar att öka sina investeringar under det kommande året. De förklarar även varför.