fredag 20 september 2024

inloggad som

Smart busskur testas i Latinamerika

|  
|  

Malmöbaserade Smart Green Station är i full färd med att utveckla en ny station för mötes- och busshållplatser samt cykelparkering – eller olika kombinationer av de tre. Inom kort ska stationen testas i Skåne, Honduras och Chile.

– Det speciella är att stationen är helt självförsörjande på el med solceller. Den har bland annat utrustning som telefonladdare, elcykelladdare, wifi, första hjälpen-apparater och i Sverige kommer det finnas varma bänkar, säger grundare Rodrigo Godoy.

Sensorer finns i stationen som bland annat kan mäta luftfuktighet, ljud, UV-strålning och temperatur. På den digitala skärmen ska information som avgångstider, klimat- och turistinformation finnas.

Första prototypen beräknas vara klar om runt två månader och ska testas hos en organisation i södra Chile. Beställningar har även kommit från tre kommuner i Honduras.

Smart Green Station riktar sig mot kommuner i första hand, dessa kan med hjälp av datan från sensorerna se exempelvis vilka stationer som används mindre än andra och hur luftkvalitén är vid en viss station. Tanken är att koppla in överbliven el från stationerna till befintligt elnät. Projektet har hittills finansierats med stöd från Almi och egna medel.

Emily Binks

Malmöbaserade Smart Green Station är i full färd med att utveckla en ny station för mötes- och busshållplatser samt cykelparkering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.