måndag 24 juni 2024

inloggad som

Youcruit i konkurs

Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

När Rapidus senast skrev om Youcruit i december 2021 hade bolaget nyss rest 100 Mkr. Rekryteringsplattformen för lastbilschaufförer, Lanefinder, hade då mer än 7.000 anslutna åkerier i USA och bolagets vd Mats Holmbäck hade högt flygande planer om att lansera en trucker-försäkring för att sedan börsnotera bolaget.

Men Youcruits tillväxt tog inte fart och enligt redovisningen för 2022, den senaste som Rapidus tagit del av, toppade bruttoomsättningen det året på knappt 11 Mkr. Samma år rapporterade koncernen en rekordförlust på 62 Mkr, nästan dubbelt så mycket som 2021.

Niklas Sigesgård

– Bolaget har haft en burn-rate på ungefär 3 Mkr i månaden och varit beroende av kapitaltillskott under hela sin levnadstid. Nu lyckades man inte få in tillräckligt med nytt kapital och försatte därför bolaget i konkurs, säger Youcruits konkursförvaltare advokat Niklas Sigesgård, partner på Amber Advokater i Hässleholm

Han berättar för Rapidus att han så sent som i går på måndagen gjorde klart med en köpare som förvärvar rekryteringsplattformen i sin helhet. Niklas Sigesgård vill dock inte avslöja vem köparen är eller vad prislappen landade på.

– Det som förvånar mig är att man haft en verksamhet som varit så pass beroende av kapitaltillskott under en lång tid och när investerarna väljer att inte skjuta till mer pengar så finns det ändå någon som är beredd att förvärva tjänsten, som hittills varit en förlustaffär. I vanliga fall löses sånt här innan bolaget försätts i konkurs, säger Niklas Sigesgård.

Karl-Axel Granlund

Miljardärfamiljen Granlund var huvudägare i Youcruit genom bolaget Viarp Invest. Enligt databasen Holdings var Viarps aktier i Youcruit värda nästan 45 Mkr innan konkursen och ett av få onoterade innehav i en aktieportfölj värd totalt 2,3 miljarder kronor som domineras av innehav i Peab och Bulten.

Rapidus har utan framgång sökt Mats Holmbäck för en kommentar.

Emiliano Strauss

Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.