tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Dags för Årets Rapidusföretag

|  

Krönika av Gunnar Wrede

För tjugoandra året i rad är det i dag dags att kora Årets Rapidusföretag. Det är en stolt tradition som jag som ny chefredaktör tar vidare tillsammans med en ny jury.

Vilket företag som vinner får ni så klart inte reda på förrän i kväll, för er som kommer på vårt evenemang. Du som inte kan komma i kväll får i morgon ett extra nyhetsbrev med reportage och en vinnarintervju. Hur som helst kommer detta företag att läggas till en lista som är fullspäckad av framgångar.

Listan nedan är ett arv som förpliktigar för den nya juryn. Kriterierna för urvalet är desamma som tidigare år:

Företaget ska ha nått markanta framgångar under det senaste året, ha en hög innovationsnivå, ha nått marknad med försäljning, ha stabila finanser, men inte börsnoterats eller blivit för stora på annat vis.

Det handlar alltså om att hitta det där företaget som har en spännande innovation och som dessutom precis står inför sitt genombrott. Det är inte en lätt uppgift att vaska fram ett sådant guldkorn med rätt tajming.

Juryn har i år bestått av undertecknad, Linus Wiebe, partner på Fåhraues Startup and Growth Fund, Sami Niemi som är partner på riskkapitalbolaget Spintop Ventures samt Jeanette Andersson som bland mycket annat är ordförande för Almi Invest Syd, styrelseledamot i LU Holding och medgrundare till det kvinnliga investeringsnätverket Queen Invest.

– Det har varit en väldigt rolig uppgift att ta fram Årets Rapidusföretag. Vi satte oss med en lista på omkring 30 bolag och sedan har vi gjort det vi gör varje dag i våra jobb – det vill säga granska, sålla och bedöma. Årets vinnare är definitivt ett företag som jag tror både en och två riskkapitalister tittar på med god investeringsaptit, säger Linus Wiebe.

Syftet med vår utmärkelse är att vi på Rapidus vill lyfta fram inspirerande och goda exempel på den innovationskraft som finns i vår region, företag som kan skapa arbetstillfällen och bidra till en långsiktig och hållbar tillväxt.

Tidigare Rapidusföretag:

CellaVision, 2001. I dag börsnoterat.
IO Interactive, 2002.
Jolife, 2003. Köptes upp av amerikanska Physio Control 2011.
QlikTech, 2004. Utköpt från börsen 2016 för 25 miljarder kronor.
TAT, 2005. Köptes upp av Blackberry 2010.
Kapow Technologies, 2006. Köptes upp av amerikanska Kofax 2014.
Lyyn, 2007. Scalado, senare uppköpt av Nokia, vinner hederspris detta år.
BoneSupport, 2008. I dag börsnoterat.
Illusion Labs, 2009.
Cognimatics, 2010. Köptes upp av Axis 2016.
Neo Technology, 2011.
Camurus, 2012. I dag börsnoterat.
Vergic, 2013.
Expertmaker, 2014. Köptes upp av Ebay 2016.
BoMill, 2015. I dag börsnoterat.
Sol Voltaics, 2016
FlatFrog, 2017
Mapillary, 2018. Köptes upp av Facebook 2020.
PinMeTo, 2019
Spiideo, 2020
Gedea Biotech, 2021

Krönika av Gunnar Wrede För tjugoandra året i rad är det i dag dags att kora Årets Rapidusföretag. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad