lördag 28 september 2024

inloggad som

Nytt hållbarhetsprojekt får EU-stöd

|  
|  

Swideas i Malmö drar igång ett nytt treårigt hållbarhetsprojekt inom ramen för Erasmus+. Projektet heter ESG-UP och har en budget på 2,5 miljoner kronor, med målet att lära bolag hur de ska implementera metoder för ESG-hållbarhet i syfte att göra dem mer konkurrenskraftiga.

ESG står för ”environmental, social and governance” och handlar alltså om hållbarhet inom miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning.

– Vi håller på att kontakta små och medelstora bolag samt organisationer som stödjer entreprenörer. Målet är att nå minst 180 personer i Sverige för att utbilda dem i hur de ska arbeta med FN:s globala mål inom ESG. Detta för att få mer framgångsrika verksamheter totalt sett, inte bara vad gäller ekonomisk vinst, säger Julia Moreira, projektledare på Swideas.

Swideas är en mångkulturell organisation som samarbetar med mindre företag och icke-statliga organisationer för att ge expertis inom entreprenörskap, handel samt internationell och social utveckling. Verksamheten är förlagd på STPLN i Malmö och finansieras av projektpengar.

Före pandemin arbetade de framför allt med fysiska möten i Skåne, men efter pandemin erbjuds deras digitala möten i hela Sverige. Inom ESG-UP samarbetar Swideas med organisationer från Irland, Polen, Spanien och Grekland.

– Vår verksamhet har två grenar, vi driver konsultverksamhet där vi bland annat erbjuder utbildningar om hållbarhetsfrågor. Inom vår sociala verksamhet utvecklar vi nya verktyg och rapporter som är öppna för alla att använda, säger Julia Moreira.

Swideas har ett antal pågående projekt. WomInCreativePower är ett annat som samfinansieras av Erasmus+ och ska stödja integrationen av invandrarkvinnor på arbetsmarknaden. Projektet har särskilt fokus på den kreativa sektorn, bland annat genom att kvinnorna får mentorer på arbetsmarknaden.

Projektet ZeroWaste syftar till att identifiera det aktuella utvecklingsläget för den cirkulära ekonomin inom EU, samt uppmuntra till beteendeförändringar och främja resursmaximering bland offentliga och privata aktörer.

Elisabet Ottosson

Swideas i Malmö drar igång ett nytt treårigt hållbarhetsprojekt inom ramen för Erasmus+. Projektet heter ESG-UP och har en budget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.