fredag 9 juni 2023

inloggad som

Ny kamera ska upptäcka tidiga tecken på Alzheimer

|  
|  

LU Holding investerar i Mantis Photonics, som utvecklar en kameralösning för att upptäcka tidiga tecken på Alzheimers sjukdom.

– Det har gjort det möjligt för oss att fullfölja vår plan med att utveckla och förfina produkten och arbeta mot vårt delmål som är att bygga de två första prototyperna och testa dem på både konstgjorda och mänskliga ögon, säger Denis Hellebuyck, vd för Mantis Photonics.

Bolagets idé är att genom bildtagning av ögat kunna screena för Alzheimers sjukdom, så tidigt som 10-15 år innan de första kliniska symptomen uppträder. De metoder sjukvården använder i dag för att diagnostisera Alzheimers är kostsamma, invasiva och tidskrävande, menar Denis Hellebuyck.

– Vår metod, som är en näthinneskanning, är icke-invasiv vilket öppnar upp för möjligheten att undersöka betydligt fler människor än  i dag. Med vår kamera kommer det bli möjligt att upptäcka tidig Alzheimer. Mer specifikt kommer vi ta en bild på ögats näthinna och få reda på nivåerna av Amyloid plack, ett protein som invaderar hjärnan och skapar kognitiva problem och så småningom Alzheimer, säger han.

Mantis Photonics grundades av Denis Hellebuyck och Diego Guénot, båda från Lunds universitet. Bolaget har nyligen tagit in en mjukvaruutvecklare och planerar för en första kapitalrunda i början på nästa år.

– Vi siktar på att ta in fem miljoner i en första investeringsrunda. Det är viktigt för oss att hitta investerare som kan vara med i det långa loppet och som kan hjälpa oss med strategiska beslut i framtiden, säger Denis Hellebuyck.

Julia Eriksson

LU Holding investerar i Mantis Photonics, som utvecklar en kameralösning för att upptäcka tidiga tecken på Alzheimers sjukdom. – Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl