onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

34orna del III: Byggprojekt och världsbyggare

Hittills har ni fått se tio namn och nu följer ytterligare fem. Första och sista personen i listan är nya för i år, men allt pekar på att de är här för att stanna tills åldern tar ut sin rätt. Rapidus lär få anledning att återkomma till alla dessa bolag under många år framåt.

Mångsysslaren Kushagr Punyani, 30, har även med sina egna mått haft ett händelserikt 2021. Spermosens, som han grundade 2018 efter sin licentiatexamen vid Lunds universitet, har noterats på Spotlight. Diagonal Bio som han var med och grundade två år senare har inlett samarbete med Karolinska Institutet kring covid-19 och noterat sig på First North. Och vattenreningsföretaget Avsalt, som har var med och startade 2019, har tagit in tio miljoner kronor för att närma sig industrialisering.

Fábio Rosa, 28, och hans Asgard Therapeutics håller sig inte nästgårds när de behöver pengar. Redan i första finansieringsrundan förhandlar de med internationella riskkapitalister. Trion av forskare, där han är den yngste, har dessförinnan lockat till sig finansiering från Vinnova, LU Holding och EU-projektet Horizon 2020 för sin teknik för att programmera om cancerceller så de blir tydliga måltavlor för immunsystemet. I går kunde ni dessutom läsa i Rapidus att bolaget tilldelats två miljoner euro inom programmet Eureka Eurostars efter att ha rankats som nummer fyra av totalt 644 europeiska ansökningar.

Oskar Stålberg, 31, gjorde sig ett namn med dataspelet Bad North och företaget Plausible Concept, men har slagit sina egna rekord med det nyare Townscaper, som han släppte i det egna Oskar Stålberg AB. Försäljningen har passerat 15 miljoner kronor och efter konsolversionerna går det nu att spela Townscaper i mobilen. Nu jobbar han med algoritmer som bygger världar… och vi kan inte vänta på resultatet!

 

Sven Paulin, 34, var med och grundade Malmöbolaget Fieldly, men tog först nyligen över vd-stolen. Samtidigt växer företaget raskt. Dess projekthanteringsverktyg för byggbranschen har nu använts i över en halv miljon projekt, prenumerationsintäkterna dubblas varje år och personalen har gått från 30 till 50 det senaste året. Det är sista gången Sven får vara med på 34-listan, men Fieldly kommer vi höra tals om länge.

I fjol tog Louise Wrange, 29, över vd-stolen på Minc-bolaget Voice Diagnostics, som utvecklar ett AI-baserat röstvårdshjälpmedel. Den första produkten skapar individanpassade behandlingar för patienter med lättare röstproblem, men på sikt är målet betydligt mer ambitiöst: Att använda röstförändringar till att tidigt diagnosticera sjukdomar som stämbandscancer, Parkinson och TBE. Läs nedan!

Hittills har ni fått se tio namn och nu följer ytterligare fem. Första och sista personen i listan är nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Tipsa oss!

    Vi på Rapidus brinner för det skånska näringslivet. Vi vill ge dig en heltäckande bevakning av det som händer i vår region. Men vi kan inte veta allt. Tipsa oss!

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Fler blommor i skånska vägkanter

    Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • …och tre bolag med kapitalbehov

    Ett jordbruksteknikbolag, ett fertilitetsbolag och ett läkemedelsbolag, med den gemensamma nämnaren att bolagen tar in nytt kapital. 

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • 335 Mkr till Rapidus-34:a

    Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.

  • Emissioner vittnar om fortsatt tuff life science-marknad

    Diagonal Bio genomför en företrädesemission med brutal utspädning som följd. Samtidigt vittnar utfallet i Helsinborgsbaserade Qlifes emission om att det är tufft att få in nytt kapital.

  • Spermosens räddas

    Tiden höll på att rinna ut för fertilitetsbolaget Spermosens som har flaggat för kapitalbehov. Nu gör bolaget en nyemission på 29 Mkr. 80 procent av summan är garanterad och ger bolaget ett livsavgörande andrum.

  • Klockan tickar för Spermosens

    Spermosens kapitalbehov är stort och Lundabolaget behöver ta in drygt 40 miljoner kronor de närmsta åren. Vd Ulrik Nilsson är förtegen om framtiden.