tisdag 5 december 2023

inloggad som

34orna del III: Byggprojekt och världsbyggare

Hittills har ni fått se tio namn och nu följer ytterligare fem. Första och sista personen i listan är nya för i år, men allt pekar på att de är här för att stanna tills åldern tar ut sin rätt. Rapidus lär få anledning att återkomma till alla dessa bolag under många år framåt.

Mångsysslaren Kushagr Punyani, 30, har även med sina egna mått haft ett händelserikt 2021. Spermosens, som han grundade 2018 efter sin licentiatexamen vid Lunds universitet, har noterats på Spotlight. Diagonal Bio som han var med och grundade två år senare har inlett samarbete med Karolinska Institutet kring covid-19 och noterat sig på First North. Och vattenreningsföretaget Avsalt, som har var med och startade 2019, har tagit in tio miljoner kronor för att närma sig industrialisering.

Fábio Rosa, 28, och hans Asgard Therapeutics håller sig inte nästgårds när de behöver pengar. Redan i första finansieringsrundan förhandlar de med internationella riskkapitalister. Trion av forskare, där han är den yngste, har dessförinnan lockat till sig finansiering från Vinnova, LU Holding och EU-projektet Horizon 2020 för sin teknik för att programmera om cancerceller så de blir tydliga måltavlor för immunsystemet. I går kunde ni dessutom läsa i Rapidus att bolaget tilldelats två miljoner euro inom programmet Eureka Eurostars efter att ha rankats som nummer fyra av totalt 644 europeiska ansökningar.

Oskar Stålberg, 31, gjorde sig ett namn med dataspelet Bad North och företaget Plausible Concept, men har slagit sina egna rekord med det nyare Townscaper, som han släppte i det egna Oskar Stålberg AB. Försäljningen har passerat 15 miljoner kronor och efter konsolversionerna går det nu att spela Townscaper i mobilen. Nu jobbar han med algoritmer som bygger världar… och vi kan inte vänta på resultatet!

 

Sven Paulin, 34, var med och grundade Malmöbolaget Fieldly, men tog först nyligen över vd-stolen. Samtidigt växer företaget raskt. Dess projekthanteringsverktyg för byggbranschen har nu använts i över en halv miljon projekt, prenumerationsintäkterna dubblas varje år och personalen har gått från 30 till 50 det senaste året. Det är sista gången Sven får vara med på 34-listan, men Fieldly kommer vi höra tals om länge.

I fjol tog Louise Wrange, 29, över vd-stolen på Minc-bolaget Voice Diagnostics, som utvecklar ett AI-baserat röstvårdshjälpmedel. Den första produkten skapar individanpassade behandlingar för patienter med lättare röstproblem, men på sikt är målet betydligt mer ambitiöst: Att använda röstförändringar till att tidigt diagnosticera sjukdomar som stämbandscancer, Parkinson och TBE. Läs nedan!

Hittills har ni fått se tio namn och nu följer ytterligare fem. Första och sista personen i listan är nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.