tisdag 16 juli 2024

inloggad som

34orna del III: Byggprojekt och världsbyggare

Hittills har ni fått se tio namn och nu följer ytterligare fem. Första och sista personen i listan är nya för i år, men allt pekar på att de är här för att stanna tills åldern tar ut sin rätt. Rapidus lär få anledning att återkomma till alla dessa bolag under många år framåt.

Mångsysslaren Kushagr Punyani, 30, har även med sina egna mått haft ett händelserikt 2021. Spermosens, som han grundade 2018 efter sin licentiatexamen vid Lunds universitet, har noterats på Spotlight. Diagonal Bio som han var med och grundade två år senare har inlett samarbete med Karolinska Institutet kring covid-19 och noterat sig på First North. Och vattenreningsföretaget Avsalt, som har var med och startade 2019, har tagit in tio miljoner kronor för att närma sig industrialisering.

Fábio Rosa, 28, och hans Asgard Therapeutics håller sig inte nästgårds när de behöver pengar. Redan i första finansieringsrundan förhandlar de med internationella riskkapitalister. Trion av forskare, där han är den yngste, har dessförinnan lockat till sig finansiering från Vinnova, LU Holding och EU-projektet Horizon 2020 för sin teknik för att programmera om cancerceller så de blir tydliga måltavlor för immunsystemet. I går kunde ni dessutom läsa i Rapidus att bolaget tilldelats två miljoner euro inom programmet Eureka Eurostars efter att ha rankats som nummer fyra av totalt 644 europeiska ansökningar.

Oskar Stålberg, 31, gjorde sig ett namn med dataspelet Bad North och företaget Plausible Concept, men har slagit sina egna rekord med det nyare Townscaper, som han släppte i det egna Oskar Stålberg AB. Försäljningen har passerat 15 miljoner kronor och efter konsolversionerna går det nu att spela Townscaper i mobilen. Nu jobbar han med algoritmer som bygger världar… och vi kan inte vänta på resultatet!

 

Sven Paulin, 34, var med och grundade Malmöbolaget Fieldly, men tog först nyligen över vd-stolen. Samtidigt växer företaget raskt. Dess projekthanteringsverktyg för byggbranschen har nu använts i över en halv miljon projekt, prenumerationsintäkterna dubblas varje år och personalen har gått från 30 till 50 det senaste året. Det är sista gången Sven får vara med på 34-listan, men Fieldly kommer vi höra tals om länge.

I fjol tog Louise Wrange, 29, över vd-stolen på Minc-bolaget Voice Diagnostics, som utvecklar ett AI-baserat röstvårdshjälpmedel. Den första produkten skapar individanpassade behandlingar för patienter med lättare röstproblem, men på sikt är målet betydligt mer ambitiöst: Att använda röstförändringar till att tidigt diagnosticera sjukdomar som stämbandscancer, Parkinson och TBE. Läs nedan!

Hittills har ni fått se tio namn och nu följer ytterligare fem. Första och sista personen i listan är nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Så väcker du journalistens intresse

  Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

 • …och tre bolag med kapitalbehov

  Ett jordbruksteknikbolag, ett fertilitetsbolag och ett läkemedelsbolag, med den gemensamma nämnaren att bolagen tar in nytt kapital. 

 • Sportscom avbryter satsningen

  Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

 • 335 Mkr till Rapidus-34:a

  Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.

 • Emissioner vittnar om fortsatt tuff life science-marknad

  Diagonal Bio genomför en företrädesemission med brutal utspädning som följd. Samtidigt vittnar utfallet i Helsinborgsbaserade Qlifes emission om att det är tufft att få in nytt kapital.

 • Spermosens räddas

  Tiden höll på att rinna ut för fertilitetsbolaget Spermosens som har flaggat för kapitalbehov. Nu gör bolaget en nyemission på 29 Mkr. 80 procent av summan är garanterad och ger bolaget ett livsavgörande andrum.

 • Klockan tickar för Spermosens

  Spermosens kapitalbehov är stort och Lundabolaget behöver ta in drygt 40 miljoner kronor de närmsta åren. Vd Ulrik Nilsson är förtegen om framtiden.

 • Bokförlag i Helsingborg växer med förvärv

  Det börsnoterade bokförlaget Hoi Publishing, med redaktion i Helsingborg, köper Lundaförlaget Ekström & Garay. Med affären befäster Hoi sin ställning som Sveriges största hybridförlag.

 • EU-pengar ska ge startups inom fertilitet

  Fertilitetsforskningssamarbetet Reprounion har fått ny EU-finansiering. Nu ska Öresundssamarbetet, vars totala budget uppgår till mer än 300 miljoner kronor, inkludera och initiera innovationsbolag.