tisdag 5 december 2023

inloggad som

Dansk investerartjänst till Malmö

Med ett gäng aktiemarknadsprofiler i spetsen har HC Andersen Capital växt snabbt i Danmark sedan starten förra året. Nu ska investerartjänsten etablera sig i Malmö för att spridas i Sverige och vidare till Norge. 

– Det har varit en stor succé i Danmark och vi hoppas såklart på liknande framgångar i Sverige. Om två till tre år är vår vision att vara ett stort nordiskt nätverk, säger Claus Thestrup, vd för HC Andersen Capital Sverige. 

Företagets idé, som kläcktes av grundaren Tue Østergaard, går ut på att digitalisera investeringsprocessen och framför allt pitchmöten. De riktar sig till både stora institutionella investerare och småsparare som vill investera i noterade bolag. Genom HC Andersen kan de delta i gratis digitala investerarmöten och ta del av bolagens presentationer. HC Andersens intäkter kommer i stället från bolagen som söker investeringar. Enligt Thestrup, som har bakgrund inom Handelsbanken och innovationsnätverket Connect Sverige, betalar bolagen betydligt mer för vid traditionella fysiska investerarmöten via exempelvis banker. 

– Vanligtvis betalar investeraren för själva mötet, men kostnaderna kan ändå bli höga för bolagen som pitchar. De måste förbereda sig, ta sig till mötet och eventuellt ta in konsulter eftersom mindre börsföretag sällan har råd med någon som jobbar med investor relations på heltid. Här betalar bolagen en mindre summa för att synliggöra sitt koncept och kapitalbehov med hjälp av vårt team med experter från startup-världen, säger Claus Thestrup. 

Han ska starta och driva HC Andersen Capitals svenska verksamhet tillsammans med Jack Austern, som har bakgrund från bland annat Danske Bank och Innovation Skåne. Knappt ett år efter lanseringen har det danska moderbolaget knutit till sig cirka 50 kapitalsökande bolag och gått från två till 14 anställda. 

Emiliano Strauss

Med ett gäng aktiemarknadsprofiler i spetsen har HC Andersen Capital växt snabbt i Danmark sedan starten förra året. Nu ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.