onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Dansk investerartjänst till Malmö

Med ett gäng aktiemarknadsprofiler i spetsen har HC Andersen Capital växt snabbt i Danmark sedan starten förra året. Nu ska investerartjänsten etablera sig i Malmö för att spridas i Sverige och vidare till Norge. 

– Det har varit en stor succé i Danmark och vi hoppas såklart på liknande framgångar i Sverige. Om två till tre år är vår vision att vara ett stort nordiskt nätverk, säger Claus Thestrup, vd för HC Andersen Capital Sverige. 

Företagets idé, som kläcktes av grundaren Tue Østergaard, går ut på att digitalisera investeringsprocessen och framför allt pitchmöten. De riktar sig till både stora institutionella investerare och småsparare som vill investera i noterade bolag. Genom HC Andersen kan de delta i gratis digitala investerarmöten och ta del av bolagens presentationer. HC Andersens intäkter kommer i stället från bolagen som söker investeringar. Enligt Thestrup, som har bakgrund inom Handelsbanken och innovationsnätverket Connect Sverige, betalar bolagen betydligt mer för vid traditionella fysiska investerarmöten via exempelvis banker. 

– Vanligtvis betalar investeraren för själva mötet, men kostnaderna kan ändå bli höga för bolagen som pitchar. De måste förbereda sig, ta sig till mötet och eventuellt ta in konsulter eftersom mindre börsföretag sällan har råd med någon som jobbar med investor relations på heltid. Här betalar bolagen en mindre summa för att synliggöra sitt koncept och kapitalbehov med hjälp av vårt team med experter från startup-världen, säger Claus Thestrup. 

Han ska starta och driva HC Andersen Capitals svenska verksamhet tillsammans med Jack Austern, som har bakgrund från bland annat Danske Bank och Innovation Skåne. Knappt ett år efter lanseringen har det danska moderbolaget knutit till sig cirka 50 kapitalsökande bolag och gått från två till 14 anställda. 

Emiliano Strauss

Med ett gäng aktiemarknadsprofiler i spetsen har HC Andersen Capital växt snabbt i Danmark sedan starten förra året. Nu ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Fetast plånbok vinner

  Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

 • Glad påsk!

  Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

 • Damfotboll en svår affär

  Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

 • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

  Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

 • I år ska MFF fylla kassan

  Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

 • Danskt hygge över Sveriges nedgång

  Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

 • Special: Helgernas nyhetssvep

  Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

 • Börja satsa, sluta spara

  Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

 • Näringslivets önskelista

  Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

 • På väg mot hållbarhet

  Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.