fredag 9 juni 2023

inloggad som

Cardeon skjuter på börsnoteringar…

Börsnoteringen av det Lundabaserade riskkapitalbolaget Cardeon Futuring Finance och ett av dess portföljbolag, innovationsbolaget NanoEcho, skjuts fram till efter sommaren. Det säger Roger Jensen, vd på Cardeon, som nu tar in fyra nya partners och rådgivare.

– Tanken var att genomföra börsnoteringarna i vår, men med rådande marknadsklimat i och med coronakrisen har vi valt att vänta. Vi hoppas och tror att marknaden normaliseras till hösten och kommer i så fall sikta på att notera bolagen då, säger Roger Jensen.

Cardeons nya partners är Ingemar Kihlström från Uppsala, styrelseordförande i Spectacure, Stefan Andersson Engels från Lund, som sitter i styrelserna för NanoEcho och Lumito, Ulf Bladin från Stockholm, styrelseledamot i Spectacure, samt Lundaforskaren Roland Andersson som grundat Reccan Diagnostics. Sedan tidigare finns forskarparet Katarina och Sune Svanberg med i bolaget tillsammans med grundarna.

– Dessa personer som nu investerat i företaget används som rådgivare i Cardeon och som styrelsemedlemmar i portföljbolagen. Vi gör högriskinvesteringar och är därefter aktiva i bolagen, säger Roger Jensen.

Det började med att riskkapitalbolaget Virtway Invest, där Roger Jensen arbetar, hittade Lundabolaget Spectacure för fem år sedan och då lärde känna dess grundare Masoud Khayyami. Tillsammans bildade de investmentbolaget Cardeon för ett och ett halvt år sedan. Malmöbaserade Virtway Invest äger hälften av Cardeon, men siktar på minskat ägande inför börsintroduktionen, enligt Roger Jensen.

Cardeon har lagt sju innovationsbolag till portföljen sedan bildandet. Majoriteten av bolagen finns i Lund och många av dem i samma lokaler som Cardeon för att ha ett nära samarbete, enligt Roger Jenssen. Det rör sig om Lundabolagen Spectacure, Lumito, NanoEcho och senaste investeringen Reccan Diagnostics. Även Stockholmsbaserade Prolight Diagnostics, vars innovation är sprungen ur Lunds universitet, föreslås nu flytta tillbaka till Lund.

Elisabet Ottosson

Börsnoteringen av det Lundabaserade riskkapitalbolaget Cardeon Futuring Finance och ett av dess portföljbolag, innovationsbolaget NanoEcho, skjuts fram till efter sommaren. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl