söndag 29 september 2024

inloggad som

Öresund leder danskt nyföretagande

|  

Det danska nyföretagandet är starkast i den danska delen av Öresundsregionen, särskilt i Hovedstaden och Själland. Därmed är Öresundsregionen en mycket stark motor för hela Danmark.

Det går att utläsa i nya siffror från nyföretagarundersökningen 2018 som analysfirman Dinero presenterat nyligen. I hela Danmark startades 47.123 nya företag under 2018. Men ser man på fördelningen så halkar stora helar av Jylland efter.

Undersökningen har rangordnat kommunerna efter hur många nya företag som startats i förhållande till 1.000 invånare mellan 18 och 64 års ålder. Klart först kommer Gentofte norr om Köpenhamn med 21,8 nystartade företag per 1.000 invånare. Riksgenomsnittet är 13,4.

Först på plats 26 av Danmarks 98 kommuner återfinns en jylländsk stad, Aarhus där 13,9 nya företag startades per 1.000 invånare. Och i botten återfinns en annan jylländsk kommun, Vejen, med bara 8,4 nya företag per tusen invånare. Köpenhamn hamnade på tredje plats med 19,6 nya företag per 1.000 invånare under 2018. Tvåa och fyra på listan är Albertslund och Rudersdal, som också ligger i närheten av huvudstaden.

Keld Broksø

Det danska nyföretagandet är starkast i den danska delen av Öresundsregionen, särskilt i Hovedstaden och Själland. Därmed är Öresundsregionen en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.