torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Fyra snabba till Precise Biometrics vd Stefan Persson…

|  
|  

… apropå att bolaget omorganiserar sin verksamhet och startar ett nytt kontor i Shanghai.

Varför centraliserar ni den svenska verksamheten till Lund och avvecklar ert Karlstad-kontor?

– Tidigare har mycket av supporten i Asien skötts av vår personal i Karlstad. Men det är inte hållbart i längden då vi behöver lokal support på plats som kan kulturen. Och då blev den kritiska massan i Karlstad för liten. Samtidigt vill vi satsa ännu mer på plattformsutvecklingen i Lund.

Hur kommer personalfördelningen att se ut efter omorganisationen och uppsägningar?

– Vi för en dialog med respektive person. Det handlar om totalt 15 personer som sägs upp, åtta i Karlstad och sju i Lund. Vi kommer att gå från 42 till 32 anställda inklusive fem nya tjänster på kontoret i Shanghai som ska etableras första halvåret 2019.

Vad utmärker den asiatiska marknaden när det kommer till biometriska lösningar?

– Intresset för biometriska system – som fingeravtryck, ansiktsigenkänning och skanning av iris till exempel – är stort i hela världen skulle jag säga. Det som utmärker den asiatiska marknaden är fingeravtrycksavläsning, framför allt inom mobiltelefoni, där 80 procent av försäljningen sker i dag.

2017 var ett relativt svagt år för Precise Biometrics då omsättningen minskade och ni uppvisade ett minusresultat på 19 miljoner kronor. Vad berodde det på?

– Det var före min tid som vd, men vi tappade några större kunder och då började marginalpressen. Det är en normal reaktion att när volymerna för nya tekniker ökar så kommer också prispressen.

Magnus Erlandsson

… apropå att bolaget omorganiserar sin verksamhet och startar ett nytt kontor i Shanghai. Varför centraliserar ni den svenska verksamheten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.