onsdag 24 april 2024

inloggad som

Bildanalys och AI tar över The Ground

Ytterligare elva företag och organisationer flyttar nu in i företagshuset The Ground i Malmö, som nyligen renoverats och utökat sina ytor. Nu arbetar 93 personer i huset där totalt 120 personer får plats.

Konsultbolaget Eigenvision och trädmätningsföretaget Katam är två av de nya bolagen, vilket förstärker husets inofficiella inriktning som ett centrum för bildanalys och artificiell intelligens. Sedan tidigare finns bildanalysinriktade bolagen Modcam och Mapillary på plats, med 13 medarbetare vardera.

The Ground riktar sig mot uppstartsbolag i relativt tidig fas. Inte lika tidig fas som inkubatorn Mincs målgrupp, men tanken är inte heller att huset ska fungera som ett traditionellt kontorshotell. Det säger Chloe Nauta, som är föreståndare för satsningen.

– Vårt mål är att ha bolag som skalar upp sin produkt, men inte antalet i personalen. Här ska det vara en familjär känsla av ett kollektiv som jobbar tillsammans i ett vardagsrum, säger hon.

Det är ingen uttalad strategi att The Ground tar in bolag som har verksamhet inriktad mot bildanalys, men faktum är att de flesta av företagen på plats har koppling till initiativtagarna Hampus Jakobsson och Karl-Anders Johansson eller någon annan av medfinansiärerna Sami Niemi, Ludvig Linge, Per Grimberg, Jan-Erik Solem, Anders Frankel, Martin Gren och Johan Levnader.

– De flesta på The Ground verkar inom maskininlärning och bildanalys eftersom det är superhett just nu. Om något år kanske det istället handlar om alternativa verkligheter och blockkedjor, säger Hampus Jakobsson till Rapidus.

För ett år sedan sa ni att ni aktivt ville få in fler kvinnliga entreprenörer, hur har det gått?

– Både bra och dåligt, kan man säga. Det finns ju brist på kvinnor den typ av bolag som vi söker efter. Därför tackar vi inte nej till de som saknar tjejer i sitt team, men istället hjälper vi de bolag som är i huset att hitta fler tjejer. Resultatet har blivit att de flesta nyanställda i huset faktiskt är tjejer, säger Chloe Nauta.

Anders Frick

Utöver Katam och Eigenvision är bland andra Century Analytics och Sentian AI nyinflyttade. Klicka här för att se hela listan.

Ytterligare elva företag och organisationer flyttar nu in i företagshuset The Ground i Malmö, som nyligen renoverats och utökat sina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad