fredag 19 april 2024

inloggad som

Beepsend-affär gav överskott åt skrotat Rosengård Invest

Under hösten har Rosengård Invest sålt av Helsingborgsbaserade städfirman Comparative och sina 1,4 procent i omskrivna Malmöbolaget Orbital Systems. Med amerikanska Twilios förvärv av Beepsend är portföljen avvecklad och de tunga ägarna är nu i färd med att dela upp resterna.

I maj 2016 tog ägarna E.on, Trelleborg, Swedbank och Folksam beslutet att avveckla Rosengård Invest och sälja ut innehaven. Den processen kulminerade i februari då Twilio köpte hela Malmöbolaget Beepsend – inklusive Rosengård Invests tioprocentiga innehav.

Jon Perssons, som är styrelseordförande och ägarrepresentant för E.on, vill inte uppge hur mycket Beepsend-affären gav men säger att Rosengård Invest inte får några problem med att betala tillbaka de fyra miljoner kronor i banklån som bolaget tog för att sköta verksamheten under avvecklingsperioden.

– Det blev ett överskott. Hela avvecklingen har gått över förväntan, säger han till Rapidus.

Totalt lär det ändå inte handla om någon strålande affär för de tunga delägarna, som tillsammans satsat 40 miljoner kronor i Rosengård Invest. Av de åtta gjorda investeringarna har några gett vinst men flertalet slagit slint. Fram till och med 2015 har bolaget redovisat en ansamlad förlust på drygt 30 miljoner kronor.

– Som för alla riskkapitalbolag har vissa innehav utvecklat sig väl och andra inte. Sett till hela portföljen har det varit en acceptabel utveckling, säger Jon Persson.

Rosengård Invest grundades 2009 med idén att investera i bolag grundade av entreprenörer med utländsk bakgrund. Initiativet kom från Ljubo Mrnjavac och Greg Dingizian, själva utlandsfödda entreprenörer. Ljubo Mrnjavac är fortfarande kvar som vd men kommer lämna verksamheten i början på maj.

Erik Olausson

Under hösten har Rosengård Invest sålt av Helsingborgsbaserade städfirman Comparative och sina 1,4 procent i omskrivna Malmöbolaget Orbital Systems. Med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Svensk scampi i Lejonkulan

  Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 


 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

  Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

 • Doxa säljer hälften av Karlastaden

  Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

 • Börja satsa, sluta spara

  Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

 • Greg viktar över

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på 350 Mkr. Bolagets grundare Greg Dingizian tar nästan hälften av summan och stärker därmed engagemanget i bolaget.

 • Malmös fastighetsstjärnor ökar takten

  Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med samma belopp.

 • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

 • Greg värderar upp sina tillgångar

  Greg Dingizians fastighetsinvestmentbolag Doxa värderar upp tillgångarna i Serneke med över en halv miljard kronor.

 • Rapportflod vecka 29

  Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]