tisdag 1 oktober 2024

inloggad som

Skytteltrafik kan minska strulet med ID-kontroller enligt ny debattbok

|  

I en kommande bok lanserar ekonomen och debattören Uffe Paludan en ny lösning för att minska förseningarna som gränskontrollerna skapar i Öresundstrafiken. Genom att införa skytteltrafik direkt mellan Köpenhamns Hovedbanegård och Malmö central behöver restiden knappt påverkas, menar Paludan.

I debattboken ”Øresundsvisioner tur/retur” lyfter Uffe Paludan fram att godstransporterna begränsar turtätheten för Öresundstågen i rusningstrafik. I kombination med de nyligen införda gränskontrollerna ger godstågen därmed förseningar i persontrafiken, enligt Paludan.

Istället föreslår han att den nuvarande Öresundstågstrafiken utökas med tåg som går direkt mellan København H och Malmö C. För dessa tåg skulle ID-kontrollerna som nu sker på Kastrup och Hyllie istället skötas på København H samt ombord på tågen.

Inför avgång från København H kan kontrollerna göras löpande efterhand som resenärerna anländer, och inte som nu då hundratals ska kontrolleras samtidigt på Kastrup. Samtidigt kan den svenska passkontrollen ske ombord på tåget istället för på Hyllie. Det finns det tid till eftersom resan är tre gånger längre än mellan Kastrup och Hyllie.

Förslaget har ännu inte presenterats för Öresundstågens operatörer och någon reaktion har Uffe Paludan därför inte fått ännu.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

I en kommande bok lanserar ekonomen och debattören Uffe Paludan en ny lösning för att minska förseningarna som gränskontrollerna skapar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Hon utvecklar framtidens ekonomi

    Cecilia Skingsley spåddes bli ny riksbankschef efter Stefan Ingves. I stället gick hon till BIS Innovation Hub där hon leder arbetet med att utveckla nya teknologier för framtidens ekonomi. I fredags stod hon på scen när Rapidus bjöd in till höstens första frukostträff.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.