torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Nordea först ut när digital postlåda exporteras till Sverige

Runt 250 miljoner dokument skickas varje år ut till danska e-Boks digitala postlådor. Nu är bolaget, som har PostNord som delägare, på väg att etablera sig i Sverige med Danske Bank och Nordea som de första kunderna.

Sedan starten i Danmark 2001 och Norge 2012 har tio miljoner företag och privatpersoner skaffat sig en digital brevlåda hos e-Boks för post från exempelvis myndigheter, kommuner, försäkringsbolag och banker. I Danmark är bolaget helt dominerande i sin nisch.

För användaren är tjänsten gratis, intäkterna kommer från avsändarna. I Sverige blir de båda nordiska storbankerna Nordea och Danske Bank först ut att använda tekniken, uppger e-Boks nordiska kommunikations- och marknadschef Susanne Søndahl Wolff för Rapidus. Ett svenskt dotterbolag finns på plats, liksom ett kontor i Stockholm.

Susanne Søndahl Wolff– Vi är i en uppstartsfas i Sverige men är nu säkra på att vi strax efter nyår kan introducera e-Boks lösningar i Sverige för Nordea och Danske Bank, säger Susanne Søndahl Wolff till Rapidus.

De båda storbankerna är sedan tidigare aktiva på båda sidor Öresund och har speciella kontolösningar för Öresundspendlare som ska göra pengatransaktioner över sundet billigare.

Även i Sverige kommer bolaget heta e-Boks men själva tjänsten ska marknadsföras som en ”e-låda” för att inte leda tankarna till e-böcker. Satsningen i Sverige blir bolagets största projekt inom överskådlig framtid. I potten finns 1,2 miljarder digitala dokument som skickas inom Sverige varje år.

– Flera av våra stora kunder efterfrågar möjligheten att skicka ut på samma sätt i flera nordiska länder och det kan vi erbjuda nu, säger vd Henrik Andersen, som även blir chef i det svenska dotterbolaget.

Bland annat finns ett sug efter möjligheten att signera avtal på distans, menar Henrik Andersen.

– Det finns ett stort värde i att man slipper gå till banken eftersom låneavtalet kan signeras digitalt. Med en så digital befolkning som den svenska finns det stora möjligheter till besparingar, säger han.

Som ägare till e-Boks står PostNord samt dansk-norska finans- och IT-bolaget Nets.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Runt 250 miljoner dokument skickas varje år ut till danska e-Boks digitala postlådor. Nu är bolaget, som har PostNord som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.