lördag 11 maj 2024

inloggad som

Börsen guldgruva för skånska företag — men konkurrensen hårdnar

Svenska börsklimatet är på topp. Det utnyttjar de skånska företagen som sedan årsskiftet dragit in 1,4 miljarder kronor från aktiemarknaden. Det är nästan lika mycket som under hela fjolåret — och mer än dubbelt så mycket som 2012.

Mest pengar har fastighetsbolagen Tribona och Victoria Park tagit in. Det handlar om 292 miljoner respektive 360 miljoner kronor under perioden januari-maj vilket placerar dem i en liga för sig. Men som Rapidus tidigare berättat om är riskaptiten högre än på länge ute bland investerarna, och även mindre teknikbolag gräver guld på börsen.

Exempelvis har forskningsföretagen NeuroVive och Nexam i Lund fixat 84 miljoner respektive 68 miljoner kronor i nytt riskkapital.

Peter Malmqvist— De låga räntorna och senaste årens starka börsuppgång driver utvecklingen. Många placerare rör sig allt längre ut på riskkurvan, säger fristående börsanalytikern Peter Malmqvist.

Rapidus har kartlagt samtliga nyemissioner i skånska företag på Stockholmsbörsen, First North, NGM och Aktietorget i år. Den fullständiga listan når du genom länken nedan.

Med många bolag ute på kapitalmarknaden på en och samma gång är det dock hård konkurrens om uppmärksamheten. Unga förhoppningsbolag slåss ofta om samma pengar. Börsexperter och företagsledare Rapidus talat med vittnar om att det nu börjar bli ”trångt i röret”.

— Det har kommit ut otroligt många bolag senaste tiden. Det blir en momentan konkurrens. Pengarna kanske finns, men det blir svårt för investerarna att skilja på alla bolag i bruset, säger Spago Nanomedicals vd Andreas Bunge som i dagarna ska presentera slutligt utfall i sin nyemission.

Nyligen kom beskedet att mjukvaruföretaget Incentive i Malmö skjuter upp sin introduktion på First North, där just den allt mer mättade marknaden är ett av skälen.

Närmaste veckorna planerar läkemedelsföretaget Lidds i Helsingborg en emission med listning på First North. Marknaden väntar också på prospekt från fönstertillverkaren Inwido i Malmö.

— Jag tror inte vi sett toppen på vågen av introduktioner och kapitalanskaffningar. Känslan är att folk inte vill missa tåget, säger Oscar Ahlgren, vd på Västra Hamnen Fondkommission som bland annat jobbat med IT-bolaget Kentimas nyemission.

Klicka här för listan med företag som raggat kapital på börsen.

Kristian Svensson

Svenska börsklimatet är på topp. Det utnyttjar de skånska företagen som sedan årsskiftet dragit in 1,4 miljarder kronor från aktiemarknaden. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen