måndag 4 december 2023

inloggad som

Fem snabba till Krinovas vd Charlotte Lorentz Hjorth…

… som ökade omsättningen i sin forskningspark med 60 procent under 2013.

Omsättningen ökade från 9,2 till 14,5 miljoner kronor förra året. Vilken är den största anledningen?

Charlotte Lorentz Hjort— Alla våra tre ben har ökat, konferensdelen, service till kontor och innovation. Men det är innovationsdelen som har ökat mest, eftersom vi 2013 startade en företagsinkubator, den enda i nordöstra Skåne.

Hur har det gått med inkubatorn?

— För tillfället har vi runt tio bolag eller projekt i inkubatorn, bland annat Brunnslövs Mejeri som är en småskalig verksamhet som fått priser för sina ostar. Vi bygger nu ut inkubatorn med en ny modul för att få plats med några bolag till. För tillfället har vi 30 företag inne i vår förinkubatorverksamhet, och där är det fullt. De som har större tillväxtpotential är de vi tar in i inkubatorn.

Hur mycket av er ekonomi är offentliga medel?

— Vi får knappt 2,5 miljoner kronor från bland annat Kristianstad kommun. Resten av vår budget kommer huvudsakligen från vår projektverksamhet. Vi är ungefär 20 personer som arbetar på Krinova.

Vad har du för planer för 2014?

— Den 1 april kommer vi att expandera in i en ny modul. Just nu hyr runt 230 personer, eller 90 bolag hos oss, förutom inkubatorn, och vi kommer att kunna öka med 25 kontorsplatser till. I övrigt ska vi bygga ut vår öppna innovationsarena. Där har vi jobbat med ett 20-tal bolag, bland annat Läreda Mekan i Hässleholm. De kom till oss när Volvo ville ha framtidens bilstol från dem, och de inte var vana vid att utveckla helt nya produkter. Vi kommer att fortsätta med liknande innovationsstödjande projekt med annan befintlig industri.

Ni har stått värd för ett möte mellan Botswana Innovation Hub och skånska företag som är intresserade av att nå Afrika. Vad tror du det kan resultera i?

— Vi vill öka vår verksamhet med att hjälpa exportmogna bolag i deras internationalisering. Botswana Innovation Hub, som är deras nationella science park, har vi haft samarbete med ett tag. Vi hade ett 30-tal skånska företagsrepresentanter här och jag räknar med att det resulterar i flera affärer.

Elisabet Ottosson

… som ökade omsättningen i sin forskningspark med 60 procent under 2013. Omsättningen ökade från 9,2 till 14,5 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad