lördag 4 maj 2024

inloggad som

QlikTech-grundare satsar på nytt riskkapitalbolag…

Med investeringen på nära tre miljoner kronor i Bioctive Polymers gör nykläckta Porte-Monnaie Venture sin första satsning. Bolaget, som bland annat backas upp av QlikTech-grundaren Staffan Gestrelius, ska enligt planen investera tiotals miljoner kronor i innovationsbolag i Öresundsregionen de närmaste två åren.

joakim falk— Initialt räknar vi med att göra en handfull investeringar. Vi ska inte bara satsa kapital, utan också bidra operativt i våra investeringsobjekt, säger medgrundaren Joakim Falk till Rapidus.

Han har startat Malmöbaserade Porte-Monnaie Venture tillsammans med Pouyan Kasraian och Staffan Gestrelius. Alla tre har koppling till kapitalförvaltningsbolaget Falk&Partners, med kontor i Malmö och Helsingborg: Joakim Falk som vd, Pouyan Kasraian som vice vd och Staffan Gestrelius som delägare.

Porte-Monnaies verksamhet är dock helt skild från Falk&Partners, pengarna kommer i huvudsak från ett halvt dussin privata investerare, uppger Joakim Falk.

Någon specifik branschinriktning finns inte, däremot ska Porte-Monnaie främst satsa pengarna i tidiga faser, med fokus på Öresundsregionen.

— Folk är roade av att investera i sin nära omgivning. Och mycket av pengarna kommer härifrån, säger Staffan Gestrelius.

Totalt plockar BioActive Polymers in sex miljoner kronor i emissionen, pengar som ska gå till att testa Lundabolagets kirurgiska sprejplåster på människor. Pilotstudien på 20-30 patienter är planerad till andra halvan av 2014.

Plåstret sprejas på under operationen för att undvika sammanväxning av organ vid främst buk- och gynekologisk kirurgi. Tekniken är sedan tidigare patenterad i Europa, Japan och Kina. Nyligen beviljades även USA-patent.

— Det är viktigt inte minst när man ska söka pengar. USA är den i särklass största marknaden och där har man kommit längst med denna typ av tekniker, säger vd Fredrik Lindblad som har ett förflutet som chef för Lundabolaget QuickCool.

I samband med emissionen utökas BioActive Polymers styrelse med Anette Sjögren, ledamot i SensoDetect, och Erik von Schenck, chef för Physio Controls verksamhet i Lund.

Erik Olausson

Med investeringen på nära tre miljoner kronor i Bioctive Polymers gör nykläckta Porte-Monnaie Venture sin första satsning. Bolaget, som bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.