torsdag 18 juli 2024

inloggad som

Regional turbulens i bemanningsindustrin

Efter ett tufft år med bantad personalstyrka tar Suzana Mojanovska över som kontorschef för Poolia i Malmö. Samtidigt har en börskollega inom bemanningsbranschen inlett en offensiv över Sundet.

Senaste året har Poolia skurit ner Malmökontoret och flyttat över delar av personalen till Utvecklingshuset, Poolias dotterbolag med fokus på omställningsarbete. Suzana Mojanovska tillträder som kontorschef i mitten på mars. Hon ser inga tecken på att konjunkturen i södra Sverige skulle ha vänt ännu. I kundlistan finns bland andra Tetra Pak och Skanska.

Suzana Mojanovska— Bemanningsbranschen är inte kärnfysik. Vi bearbetar och vårdar våra existerande kunder för att ha en bra relation när det vänder uppåt igen, säger Suzana Mojanovska.

Hon kommer närmast från teknikkonsulten I3tex där Malmökontoret framöver kommer att ledas från Göteborg. Dessförinnan har hon bland annat ett förflutet på Uniflex.

Poolia är inte ensam om att känna av motvinden. I den senaste barometern från branschorganisationen Bemanningsföretagen svarade drygt hälften av de tillfrågade bolagen att efterfrågan minskade under fjärde kvartalet 2012. Bara vart åttonde såg ökad efterfrågan och en tredjedel av företagen räknade med att minska personalstyrkan under inledningen av 2013.

Samtidigt pekar förbundsdirektör Henrik Bäckström på att den svenska bemanningsbranschen fortfarande är relativt liten jämfört med flera andra europeiska länder vilket kan mildra negativa effekterna något.

Henrik Ba_ckstro_m— I exempelvis Nederländerna är marknaden mer mogen och då blir också konjunktursvängningarna större. I Sverige växer branschen som helhet vilket parerar nergången något, säger Henrik Bäckström till Rapidus.

Mot strömmen går Wise Group som verkar inom bemanning, rekrytering och HR-tjänster. Nyligen tog bolaget, som är noterat på First North, första steget utanför Sverige genom att etablera ett kontor i Köpenhamn med sex anställda. Det är dotterbolagen Wise Consulting, K2 Search och SalesOnly som i första skedet blir aktiva i Danmark.

Expansionen leds av Arne Nordström, kontorschef i Malmö på K2 Search, och ambitionen är att på sikt växa på fler orter i Danmark. I fjol mer än fördubblade koncernen sin omsättning till 451,6 miljoner kronor.

Joel Lyth

Efter ett tufft år med bantad personalstyrka tar Suzana Mojanovska över som kontorschef för Poolia i Malmö. Samtidigt har en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.