fredag 17 maj 2024

inloggad som

Nytt universitetsbolag öppnar dörren till näringslivet

Det nystartade bolaget University Experts ska genom programmet ”Experts for Hire” se till att forskningsresultat och vetenskaplig kompetens når utanför universitets väggar. Robert Wenglén har rekryterats som VD för organisationen, som är ett dotterbolag till universitetets holdingbolag LUIS.

Robert Wenglén kommer närmast från Ekonomihögskolan i Lund där han bland annat låg bakom en uppmärksammad utredning kring den framtida lokaliseringen av Sveriges hjärtkirurgi. Under våren ska ytterligare två medarbetare anställas. 

University Experts ska bland annat underlätta för Lunds universitets forskare att agera konsulter hos företag och offentliga aktörer. I första hand kommer verksamheten att rikta in sig på områden som juridik och humaniora, vilka traditionellt inte förknippats med innovationsarbete. Exempelvis ska forskarna kunna få hjälp med att få kontakt med relevanta organisationer men också med att utforma själva avtalen för sina tjänster.

— Vi har sett ett stort intresse från såväl universitets medarbetare, som kommuner och andra organisationer. Det ska bli självfinansierat ganska snabbt, säger Lunds universitets vicerektor Carl Borrebaeck.

Joel Lyth

Det nystartade bolaget University Experts ska genom programmet ”Experts for Hire” se till att forskningsresultat och vetenskaplig kompetens når utanför […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]