söndag 25 februari 2024

inloggad som

Ny nanosatsning för Wallenberg – ska ge skånsk avknoppning

Wallenbergsstiftelsens förvaltningsbolag Foundation Asset Management, FAM, stärker sitt grepp ytterligare om nanoteknikklustret i Lund genom en investering i Ideonbolaget QuNano. Med kapitalet säkrat skruvar QuNano upp aktiviteten och förbereder en ny avknoppning, efter Glo och Sol Voltaics.

Sedan Glo och Sol Voltaics 2008 spjälkades av har QuNano drivits på sparlåga och främst hanterat patentfrågor. Men i en emission tar bolaget nu in 12,3 miljoner kronor från bland andra FAM och norska Teknoinvest. Efter satsningar i Glo och Sol Voltaics under året är FAM:s sammanlagda investering i Lunds nanoteknikbolag därmed uppe i 50 miljoner kronor.

QuNano sitter på en kärna av patent från forskning om nanotrådar vid Lunds universitet. Dessa licenseras sedan ut till avknoppningarna Glo och Sol Voltaics, som har ensamrätt för tillämpningar inom lysdioder respektive solceller.

Exakt vad en ny avknoppning från QuNano ska fokusera på är inte bestämt i dagsläget.

— Vi rekryterar nu nyckelpersoner som ska ta tag i den frågan. I slutänden kan det bli allt från elektronik till life science, säger professor Lars Samuelson, styrelseledamot i QuNano, till Rapidus.  

I styrelsen ingår numera även Kristian Sildeby, investeringsansvarig på FAM. Han bekräftar investeringarna men vill inte säga om engagemanget kommer att utökas ytterligare framöver.

— Vi tycker att bolagen är mycket intressanta med stor potential. Men generellt kommenterar vi inte framtida affärer, säger Kristian Sildeby.

Joel Lyth

Wallenbergsstiftelsens förvaltningsbolag Foundation Asset Management, FAM, stärker sitt grepp ytterligare om nanoteknikklustret i Lund genom en investering i Ideonbolaget QuNano. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.