söndag 12 maj 2024

inloggad som

Ny nanosatsning för Wallenberg – ska ge skånsk avknoppning

Wallenbergsstiftelsens förvaltningsbolag Foundation Asset Management, FAM, stärker sitt grepp ytterligare om nanoteknikklustret i Lund genom en investering i Ideonbolaget QuNano. Med kapitalet säkrat skruvar QuNano upp aktiviteten och förbereder en ny avknoppning, efter Glo och Sol Voltaics.

Sedan Glo och Sol Voltaics 2008 spjälkades av har QuNano drivits på sparlåga och främst hanterat patentfrågor. Men i en emission tar bolaget nu in 12,3 miljoner kronor från bland andra FAM och norska Teknoinvest. Efter satsningar i Glo och Sol Voltaics under året är FAM:s sammanlagda investering i Lunds nanoteknikbolag därmed uppe i 50 miljoner kronor.

QuNano sitter på en kärna av patent från forskning om nanotrådar vid Lunds universitet. Dessa licenseras sedan ut till avknoppningarna Glo och Sol Voltaics, som har ensamrätt för tillämpningar inom lysdioder respektive solceller.

Exakt vad en ny avknoppning från QuNano ska fokusera på är inte bestämt i dagsläget.

— Vi rekryterar nu nyckelpersoner som ska ta tag i den frågan. I slutänden kan det bli allt från elektronik till life science, säger professor Lars Samuelson, styrelseledamot i QuNano, till Rapidus.  

I styrelsen ingår numera även Kristian Sildeby, investeringsansvarig på FAM. Han bekräftar investeringarna men vill inte säga om engagemanget kommer att utökas ytterligare framöver.

— Vi tycker att bolagen är mycket intressanta med stor potential. Men generellt kommenterar vi inte framtida affärer, säger Kristian Sildeby.

Joel Lyth

Wallenbergsstiftelsens förvaltningsbolag Foundation Asset Management, FAM, stärker sitt grepp ytterligare om nanoteknikklustret i Lund genom en investering i Ideonbolaget QuNano. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen