måndag 6 maj 2024

inloggad som

Malmö och Köpenhamn planerar fusion av marknadsföringsbolag

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) och Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) vill slå ihop städernas turism- och marknadsföringsbolag. I bakgrunden finns de goda erfarenheterna från bildandet av Copenhagen Malmö Port. De två politikerna har hittills inte pratat om planerna offentligt, men nu menar båda att tiden är inne för att påbörja arbetet.

Främst handlar det om att fusionera Copenhagen Capacity, som arbetar för att locka nya företagsetableringar till Köpenhamn, samt turismorganisationen Wonderful Copenhagen med sina svenska motsvarigheter och därmed bilda två nya svensk-danska bolag. Ilmar Reepalu för fram Business Region Skåne och Malmö Turism, en enhet inom Malmö Stad, som lämpliga svenska fusionskandidater.

— Vi är inte så duktiga på att göra vårt lobbyingarbete ihop och regionen når ingen framgång om vi bråkar och kivas. Det är viktigt att tala med en gemensam röst, säger Frank Jensen till Rapidus.

De båda kommuntopparna har diskuterat fusionsplanerna sinsemellan och Frank Jensen har även tagit upp dem i Copenhagen Capacitys styrelse, där han är ledamot.

— De ekonomiska ägarförhållandena gör att man inte utan vidare kan slå ihop organisationerna. Därför tittar vi nu på ett politiskt ramverk för att driva processen fram mot fusioner. Det är viktigt att vi politiskt går i bräschen och markerar en riktning, säger Frank Jensen. 

Ilmar Reepalu pekar på Malmös och Köpenhamns mångåriga samarbete kring en gemensam monter på den årliga fastighetsmässan MIPIM i Cannes.

— Våra goda erfarenheter från det samarbetet talar för fusionerna, säger han.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) och Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) vill slå ihop städernas turism- och marknadsföringsbolag. I bakgrunden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.