lördag 11 maj 2024

inloggad som

Danskt flygstöd igång — utan svenska pengar

Osäkerheten har lagt sig kring finansieringen av flygutvecklingsfonden Copenhagen Connected. Nu finns pengar för minst ett år och arbetet med att stödja flyglinjerna från Kastrup har redan börjat, berättar projektansvarige Lars Ramme Nielsen från Wonderful Copenhagen.

Enligt den ursprungliga planen skulle den danska staten bidra med 40 miljoner danska kronor till det fyraåriga projektet Copenhagen Connected, men efterhand bantades bidraget till tio miljoner kronor efter kritik från bland annat ledningen för Billunds flygplats.

Under hösten har det blivit klart att de tio spikade miljonerna från danska staten enbart läggs på finansiering under 2011, eftersom Lars Ramme Nielsen har goda förhoppningar om att motsvarande finansiering ska tillkomma även under de följande tre åren.

— Det är jag helt övertygad om att det gör. Det finns pengar i det nya danska budgetavtalet som är reserverade för internationell tillgänglighet, säger han.

För 2011 går VisitDenmark och Wonderful Copenhagen tillsammans in med 7,5 miljoner till Copenhagen Connected, medan Region Hovedstaden bidrar med fyra miljoner kronor. Även Københavns Lufthavn, Region Sjælland, Copenhagen Capacity och Köpenhamns kommun finns med bland de danska bidragsgivarna, som tillsammans med danska staten står för 29 miljoner kronor.

Däremot pågår fortfarande förhandlingar med de svenska aktörerna Malmö stad, Region Skåne och Lunds kommun, uppger Lars Ramme Nielsen. Enligt Region Skånes utvecklingsdirektör Monica Yngvesson lär inte frågan om regionens deltagande avgöras förrän nästa år, eftersom politikerna i nämnderna håller på att bytas ut efter valet.

Lunds kommun har redan i princip sagt nej till projektet och kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M) är tveksam till att det beslutet kommer att ändras.

— Det ska hända något nytt för att vi ska ompröva det, säger han.

Men på den danska sidan Sundet har arbetet redan dragit igång, genom att Copenhagen Connected lovat marknadskampanjer när SAS öppnar flyglinjen till Shanghai på nytt.

— Det gjorde att rutten startade tidigare än tänkt. Det finns också många andra spännande destinationer som vi diskuterar, men dem kan jag inte avslöja än, säger Lars Ramme Nielsen.

Osäkerheten har lagt sig kring finansieringen av flygutvecklingsfonden Copenhagen Connected. Nu finns pengar för minst ett år och arbetet med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen