tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Fåhraeus läkemedelsbolag utvidgar till Finland

Läkemedelsbolaget EQL Pharma i Lund har startat dotterbolag i Finland. Enligt VD och grundare Christer Fåhraeus kan det även bli aktuellt med ett dotterbolag i Danmark i framtiden, när EQL Pharmas produkter lanseras där.

EQL Pharma licensierar in och säljer generika, läkemedelssubstanser vars patent löpt ut. Hittills har företaget tre preparat på marknaden i Sverige och Finland, bland annat ett mot depression. Enligt Christer Fåhraeus omsatte företaget knappt nio miljoner kronor 2009 och gjorde en vinst på knappt en miljon på sista raden.

— Vi är nöjda, särskilt med tanke på att vi bara hann få ut tre produkter. Jag tror att vi kommer dubbla det i år och även mer än fördubbla resultatet, säger Christer Fåhraeus.

EQL Pharma har fem anställda i Lund och sitter i företagshotellet Futurum, tillsammans med bland andra Agellis, Respiratorius och FlatFrog Laboratories. Styrelseordförande är Respiratorius tidigare VD Karin Wehlin, som också är medgrundare till EQL och äger en del av bolaget. Resten ägs av Christer Fåhraeus. I Helsingfors arbetar tre personer deltid på konsultbasis för finska EQL Pharma OY.

Lisa Kirsebom

Läkemedelsbolaget EQL Pharma i Lund har startat dotterbolag i Finland. Enligt VD och grundare Christer Fåhraeus kan det även bli […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.