fredag 19 april 2024

inloggad som

Arbejdsmarkedsaftale under kongebesøg i Øresundsregionen

Når de svenske og danske kongefamilier kommer til Øresundstinget 10. maj på IT-Universitetet i København er planen at højdepunktet bliver en ny arbejdsmarkedsaftale mellem Danmark og Sverige. En ministersekretær samt specialkonsulent Ville Budtz fra Beskæftigelsesministeriet i Danmark bekræfter, at en aftale er langt fremme mod underskrivelse af beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen samt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

— Vi er ved at pudse aftalen af. Det er sproglige knaster, men vi regner med den er klar til torsdag, siger Ville Budtz til Rapidus.

— Vi skal have det godkendt af ministrene, men aftalen skal nedbryde barrierer, siger Ville Budtz, som påpeger, at regelændringer skal begge regeringer gennemføre.

Derfor kan hun ikke sige mere konkret før ministrene har godkendt det. Grundlovene bliver dog ikke ændret for at øge adgangen til stemmeret, men til gengæld bliver reglerne for socialsikring diskuteret, siger Ville Budtz. Det blev også drøftet på den svenske høring i Malmø i marts.

— De ting, der kom op, blev noteret på begge sider. Det arbejder vi videre med, siger Ville Budtz.

Allerede i januar mødtes Sven Otto Littorin med formanden for Öresundskomiteen, Vibeke Storm Rasmussen, for at diskutere arbejdsmarkedet. Öresundskomiteen gav en bruttoliste over grænsehindringer, som inspirerer til aftalen på torsdag. Højt prioriteret er reglerne ved langtidssygdom for pendlere, praktik over sundet og problemer ved at arbejde i begge lande. Vibeke Storm Rasmussen kritiserede især, at pendlere efter langtidssygdom kan miste deres a-kasse.

Det royale svenske besøg i Danmark giver en sjælden fokus på regionen. I følge Rapidus’ kilder vil de kongelige taler fokuserer på fremskridtene. Den svenske regering repræsenteres også af ministeren for nordiske samarbejdsspørgsmål, Cristina Husmark Pehrsson, som på høringen i Malmø satte barrierer på dagsordenen.

Kongebesøget indledes 9. maj, hvor det svenske kongepar besøger møbelfabrikken Fritz Hansen A/S i Allerød. 10. maj er der karetkørsel til Københavns Rådhus, og de royale besøger Ørestaden, Øresundstinget v/Öresundskomiteen, Fields og medicinalfirmaet Ferring. 11. maj besøger den svenske kongefamilie teknologivirksomheden Foss A/S i Hillerød, hvorpå de er til seminar hos Dansk Industri om “Alternative energiformers tilpasning i dansk og svensk industri”. Om aftenen er der gallamiddag i Malmø.

Af Keld Broksø

Når de svenske og danske kongefamilier kommer til Øresundstinget 10. maj på IT-Universitetet i København er planen at højdepunktet bliver […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.