fredag 19 april 2024

inloggad som

2M Invest + Ledstiernan = sandt. Måske…

Af Jan Wifstrand

Obs! Advarselstekst! Denne kommentar er ren spekulation og skal læses i denne ånd. Hvis du ikke bryder dig om spekulationer, så stop her.

Danmark som verdens førende IT-nation?

Sød tanke, men næppe troværdigt, Nyrup.

2M Invest som et af verdens førende ventureselskaber i IT-verdenen?

Ikke umuligt, Mathiesen.

Den forgangne uge tilhørte ikke bare ekspræsident Clinton. En del opmærksomhed i de danske medier blev skabt af 2M Invests positive regnskab. Cifre jongleres lidt frem og tilbage. Men hvilke strategier, venturekapitalgiganter som 2M Invest følger, diskuteres mindre, selvom grundlæggeren og koncernchefen Michael Mathiesen gerne uddyber netop disse spørgsmål.

Rapidus har mange gange spurgt, hvad det er der styrer viljen og orienteringen hos de forskellige aktører på det svenske venturekapitalmarked. De tidligere så fashionable, men nu en smule anløbne nydannelser, har undertiden præsenteret strategier, som to måneder senere har vist sig at være corporate bullshit af et velkendt mærke. Og virksomheder med klarere og mere konsekvente strategier, for eksempel TeknoSeed i Lund, vækker kun ringe opmærksomhed, eftersom man mest investerer i selskaber, som i medieverdenen kun Rapidus har opdaget.

Michael Mathiesen tilhører ikke den overdrevent ydmyge kategori af virksomhedsledere. Han taler om, at 2M Invest skal være en førende aktør ikke bare i regionen, defineret som Norden, men også hele verden. Det kunne se ud, som om han tager munden vel fuld. Men med tilføjelsen at ”det behøver ikke betyde, at man er størst, men at man er bedst i betydningen return on investment”, er det værd at diskutere sagen.

Og der er grund til at tage visionerne alvorligt. For det første har 2M bestemt sig for at vælge sine objekter kritisk i en tidlig fase. For det andet ser selskabet ud til at have meget høje ambitioner om at stimulere synergier mellem medlemmerne af 2M-familien. For det tredje er kombinationen af dansk domicil, nordisk ekspansion samt amerikansk, britisk og asiatisk tilstedeværelse spændende. Man sammenfører erfaringer fra IT-Mekka, altså Silicon Valley og Boston, med spydspidsteknologi i det lille, men fremmelige Skandinavien.

Den nordiske ekspansion kom i et snuptag, da aftalen med finske Menire (som også indeholdt et bundt investeringer i svenske firmaer, mest i Vestsverige) blev præsenteret.

Men hvordan kan visionerne blive endnu mere konkrete?

Rapidus’ hypotese er enkel. 2M Invest og svenske Ledstiernan har allerede en løs samarbejdsalliance, i et enkelt tilfælde også større ejerandele i samme selskab (Travis, onlinebestilling af rejser). Så hvorfor ikke gør denne løse alliance til en fusion?

2M ejer i dag knap en halv procent af Ledstiernan. Det kunne blive 100, med dagens styrkeforhold. Mens 2M-kursens svingninger det seneste år har holdt sig i intervallet 170-100, nu på cirka 107, er Ledstiernans børsværdi faldet med en halv milliard på kun et par måneder. 2M vurderes i dag til knap to milliarder (DKK), Ledstiernan til under én.

Uanset hvordan man lagde op til en fusion/overtagelse, ville selskaberne passe fint sammen. E-handel, mobil kommunikation, digitale medier, ja inden for snart sagt hvert eneste område, er der mulighed for at vise, at synergi er mere end et modeord.

Så ville 2M kunne komme videre med visionen. Så bliver 2M en nordisk gigant og en potentielt vigtigere aktør på den globale scene.

Hvad dette har med Øresundsregionen at gøre?

Rapidus tror, at en kapital- og kompetencegigant af denne type med sæde i Hellerup også smitter af i Skåne. På Sjælland er positionen jo allerede almindeligt anerkendt. 2M/Ledstiernan kan finde frem til perlerne i Malmø/Lund sammen, i stedet for hver for sig. Og Mathiesens team af investment managers kan sætte helt nye, spændende eksempler.

Af Jan Wifstrand Obs! Advarselstekst! Denne kommentar er ren spekulation og skal læses i denne ånd. Hvis du ikke bryder […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.