fredag 23 februari 2024

inloggad som

TeknoSeed investerer i ny teknik til fotografering af nethinden

Ideonvirksomheden Fundus AB i Lund har udviklet og patenteret en teknik til at filme øjeæblet i farver, et vigtigt fremskridt for lettere at kunne diagnosticere blandt andet grøn stær og diabetesblindhed.

Venturekapitalselskabet TeknoSeed indskyder fire millioner svenske kroner for en minoritetspost i Fundus, som er et datterselskab af det privatejede Tilly Medical. Pengene skal anvendes til at udvikle en kameraprototype i løbet af foråret til kommerciel lancering sidst på året.

Forskellige farveændringer i øjet er vigtige ledetråde til sporing af visse øjensygdomme, men med den eksisterende teknik kan øjeæblet kun videofilmes i sort/hvid, eftersom optagelsen foregår i mørke med infrarød teknik. Alternativet er en traditionel teknik, hvor der tages stillbilleder med blitz, hvilket irriterer øjet.

Fundus’ teknik er baseret på, at lyset opdeles i grønt, blåt og rødt og filmes hver for sig. Billederne lysforstærkes og ved hjælp af en computer genskabes farverne i de tre sort/hvide videooptagelser, som derefter føjes sammen til en farvefilm.

Ifølge adm. dir. Jonas Tilly er der 14.000 potentielle kunder i de 16 lande, hvor virksomhedens patent gælder. Eftersom hvert kamera vil komme til at koste omkring 700.000 kroner, kræves der ikke mere end et par procent af markedet hvert år, for at det skal blive en rentabel forretning.

Ideonvirksomheden Fundus AB i Lund har udviklet og patenteret en teknik til at filme øjeæblet i farver, et vigtigt fremskridt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.