Skoförsäljaren som styr ett miljardimperium

När Johan Andersson klev in i familjeföretaget Mellby Gård var hans uppdrag att expandera Smarteyes till Tyskland. Det gick ”väldigt dåligt” och han såg det som ett stort personligt misslyckande. Det berättar han på tisdagens fullsatta Rapidusmöte på Studio i Malmö med värden K2 Search.

Sju år senare är den tyska satsningen lönsam. Och Johan Andersson har gjort sig ett eget namn som sin fars frispråkige efterträdare på vd-stolen i koncernen.

Samtalet som leds av Jan Wifstrand hinner avhandla både Nobelhusbråket – där Mellby Gård tagit ställning genom att gå in och sponsra bygget – och debatten om vinsttak i välfärden. Här har Johan Andersson som huvudägare i friskoleföretaget AcadeMedia gått flera offentliga ronder mot civilminister Ardalan Shekarabi (S) om företagets expansion utomlands.

- Om man inte kan driva ett företag med mer än en procents vinstmarginal, då måste man lägga ner. Det måste jag inte förklara för någon här, säger Johan Andersson och vänder sig mot publiken.

- Det är så bisarrt att det inte kan bli av. Jag tror inte ens Socialdemokraterna vill att det ska bli av, fortsätter han.

Men civilingenjören i teknisk matematik hade kunnat ta en helt annan, mindre offentlig, karriärväg.

- Jag har alltid varit intresserad av akademin och forskarvärlden. Matematik har varit mitt gebit. Jag märkte det ganska tidigt. När jag gick i trean på Östra skolan i Trelleborg hade jag redan läst låg- och mellanstadiematten, berättar han.

I stället blev det fem år i finansbranschen, först på Lehman Brothers i London och sedan på riskkapitalbolaget EQT i Stockholm. Erfarenheten gav honom flera insikter: han vill vara med och bygga upp företag, inte bara göra affärer. Och man ska vara försiktig med belåning.

- Innan kunde man belåna sig hur mycket som helst, det fanns inga begränsningar. Så efter 2008 fick vi jobba med att rädda bolagen ur bankernas klor – bolag som ändå var lönsamma. Att ha varit med under den perioden har fått mig att inse att jag inte tänker riskera Mellby Gårds balansräkning.

Det blir under samtalet tydligt att Mellby Gård trots sin storlek fortfarande är ett familjeföretag, och inte ett private equity-bolag. Johan Andersson talar varmt och initierat om bolag de delägt i över 20 år, som modulhusföretaget Älvsbyhus och lantbruksmaskintillverkaren Söderberg & Haak.

I portföljen finns också Duni, därifrån har Johan Andersson plockat förre vd:n Thomas Gustafsson till viceposten i Mellby Gård. För frukostdeltagarna avslöjar han vilken roll hans nya högra hand ska få.

- Jag ska lämna över ordförandeklubben i Smarteyes till honom. Sedan kommer vi tillsammans titta mycket på nya förvärv till våra bolag.

Att det är en familjeaffär blir också tydligt när Jan Wifstrand plockar upp Johan Anderssons fru; civilingenjören och skodesignern Stina Andersson, på scen. På storbildsskärmen syns ett par herrskor från hennes varumärke "Stinaa.J".

Modellen heter ”Rune”, påpekar Jan Wifstrand, och hela rummet brister ut i skratt. Rune är förstås svärfar Rune Andersson, som i dag är styrelseordförande i Mellby Gård. Och styrelseordförande i Stinaa.J? Det är maken Johan Andersson.

Har du verkligen någon nytta av honom där? undrar Jan Wifstrand.

- Det kan man fråga sig. Jodå, vi är väldigt professionella, där lämnar vi man-hustru-rollen, säger Stina Andersson.

Innan samtalet rundas av hinner Johan Andersson också marknadsföra eventet som hennes företag ska hålla samma kväll.

- Jag kommer stå med vår son och sälja skor!

Text: Felicia Frithiof
Foto: Kristoffer Lindblad

 

 

 
Till vänster Monica Thomasson, Thomasson Group och Charlotte Ahlgren Moritz, vice rektor Malmö Högskola.

Matts Nilsson Catella, vänster och Håkan Eksandh, Hexiron.

 

Till vänster Stefan Dahlin, EY, Bodil Rosvall Jönsson, BRJ Management, Rickard Mosell, Xintela.

 
Hans Andersson, Wihlborgs, mitten, Anja Trägårdh, Trägårdh Kommunikation

 


Keld Broksø, Rapidus, Anna-Karin Nilsson.

 

 Emily Binks, Rapidus, Lennart Gustafson.
Pia Karin Åkesson, ID Kommunikation, Joachim Lindgren, Resultify, till höger.
Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: