”Precis när jag gör det ser jag att salen är full av journalister”

Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan

Det blir snabbt tydligt att Ibrahim Baylan varit med i politiken i många år. I början av "Efter jobbet"- mötet visades ett bildspel med politiker som under årens lopp gästat Rapidus. Bland annat kom det fram att Ilmar Reepalu och Ibrahim Baylan skissat på en roadtrip tillsammans.

– När jag blev utnämnd till skolminister 2004 var en av de första grejerna jag skulle göra att delta på en kommunkonferens om skolan. Och på scen skulle jag vara tillsammans med Ilmar Reepalu, redan då kommunalråd i Malmö, en stor man. Så jag kände mig lite halvt nervös. Men vi gjorde succé så vi funderade på en roadtrip tillsammans; Ibrahim och Ilmar on the road. Men det blev aldrig någonting av det, tyvärr.

När Anders Borg dyker upp på skärmen passar Baylan på att lyfta fram det positiva i Sveriges diskussionsklimat.

– Anders Borg är väldigt trevlig och kunnig. Framför allt en diskussionsglad person och det uppskattar jag. Det är en av de fina sakerna jag tycker att vi fortfarande har i Sverige till skillnad från andra länder. Att även om man har olika uppfattningar om saker och ting så kan man ändå ha ett bra utbyte. Alternativet, det som sker i USA just nu, där de står på varsin sida av lokalen och kastar tomat på varandra det är inget bra utbyte av samtal, säger han.

Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan

Ibrahim Baylan har varit energiminister sedan 2014. En av de saker i hans arbete som uppmärksammats mycket är den blocköverskridande energiöverenskommelsen som slöts i somras. Utöver dess innehåll fick även bilder där de involverade politikerna kramas hejvilt på presskonferensen stor spridning.

– Vi hade suttit sedan i början av april och satt igång samtalen på allvar. Då hade vi ett förarbete som hade pågått i minst ett halvår. Sedan så satt vi där vecka in och vecka ut. Det var förhandlingar som pågick ständigt.

Kanske är det inte så svårt att förstå att glädjen var stor när överenskommelsen äntligen slöts. Det var på en fredag och samma eftermiddag kallades det till presskonferens.

– Då vi kom hade de andra redan hunnit samlas. Där står Pernilla Gunther (KD) och ser jättelycklig ut. Jag var ganska glad själv måste jag erkänna. Så jag kom bara för mig att krama om henne. Precis när jag gör det, vilket jag borde listat ut, ser jag att hela salen är full av journalister och kamerorna går ju för glatta livet. Och så står Rickard Nordin (C) precis efter henne och han ser lika glad ut så då tänker jag ”det är ju trots allt en feministisk regering”, man ska inte göra skillnad på folk och folk, säger Ibrahim Baylan.

I Energiöverenskommelsen framgår det bland annat att Sverige i princip ska vara fossilfritt 2040.

– Jag tror att vi hamnar där tidigare än så, säger Ibrahim Baylan.

Är det viktigt att säga att vi kommer bli först i världen? undrar Jan Wifstrand, som leder samtalet.

– Nej, det är det inte. Inte så. Men för ett litet exportberoende land som Sverige är det viktigt att hålla sig i framkanten för konkurrenskraften, men också en viktig ekonomisk strategi i landet. Det är inte bara bra för klimat och miljö utan också en väldigt bra strategi för tillväxt i jobb långsiktigt i det här landet.

Sedan i sommar är Ibrahim Baylan även samordningsminister, en post som inte alla regeringar haft.

– Det är så att regeringsarbetet, oavsett färg, är organiserat i departement och de här riskerar allt för ofta att bli stuprör. Det där gör att det kan finnas ett behov av att samordna, särskilt i frågor som går på tvären genom departementen. Och det var en av de slutsater statsministern drog av sina första 18 månader, han kände att det behövdes, säger Ibrahim Baylan.

baylankollage2

När Ibrahim Baylan och hans hustru gifte sig var Göran Persson vigselförrättare. Kan det bli romantiskt? frågar Jan Wifstrand.

– Göran Persson är en av de mest begåvade talarna vi har i vårt land. När han är på det humöret kan han vara rent magisk. Och den dagen var han på det humöret, han hade haft en fantastisk dag. När vi kom till ceremonien var han på så strålande humör så att till och med min svärmor, som hade varit skeptisk baserat på media, var helt charmerad efteråt.

I lördags var Ibrahim Baylan inbjuden till Investors guldkantade 100-årskalas i Stockholm. Ministerkollegan Helen Hellmark Knutsson valde att avstå efter kritik mot att det kunde uppfattas som en muta. Men för Ibrahim Baylan var det viktigt att vara där.

– För mig var det en självklarhet av det enkla skälet att Sverige är en liten nation, och ska vi kunna klara oss och vara framgångsrika i den internationella konkurrensen, då krävs det att vi jobbar tillsammans. Hela den svenska framgången bygger på detta. Och Investor har verkligen varit det företag som varit navet i mycket av detta.

Text: Emily Binks
Foto: Kristoffer Lindblad

 Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan

 

Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan  Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan

 

 Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan

 

 Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan

 

Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan Rapidus efterjobbet Ibrahim Baylan
Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: