tisdag 8 oktober 2024

inloggad som

Investeringsviljan ökar bland änglarna

|  
|  

Affärsänglar säger i en enkät att de planerar att öka sina investeringar under det kommande året. Här förklarar de även varför.

Det är ängelinvesterarnätverket Connect som har frågat sina medlemmar hur mycket de planerar att investera under det kommande året. Svaren har utvärderats tillsammans med Lunds universitet och publicerats i Connects investerarbarometer, en rapport som presenteras på Skåne Capital Day på onsdag.

– Viljan att investera i onoterade bolag ökar. 73 procent av investerarna svarade att de planerar att investera lika mycket eller mer det närmaste året jämfört med de senaste tolv månaderna, säger Jonatan Tops, ansvarig för investerarnätverket vid Connect Region Syd.

Änglarnas syn på det allmänna ekonomiska läget har ljusnat, vilket enligt rapporten är en av förklaringarna. Rapporten kommer ut två gånger per år, vår och höst, och i våras kom de första tecknen på islossning. Trenden fortsätter i den nya barometern. Medan investerarna betygsatte det ekonomiska läget till 2,6 av 5 för ett år sedan och 3,1 i våras, är nu betyget uppe i 3,3.

Andra viktiga faktorer som investerare tar i beaktning inför beslut är vilken påverkan bolaget kan komma att få på samhället och miljön samt kvaliteten på bolagets data. Nära 20 procent av Connects 450 medlemmar i hela Sverige har svarat på enkäten.

Den allra viktigaste faktorn inför investeringsbeslut är värderingen av bolagen.

– Trenden de senaste åren har varit att pengar har blivit dyrare, vilket har lett till att bolagen har behövt sänka sina värderingar. Det vanligaste skälet för en investerare att avstå är att bolagsvärderingen är för hög. Tidigare var det också fler investerare som var intresserade av samma bolag, vilket ledde till en högre värdering. Men nu är det köparens marknad, och det känns som att de har hittat tillbaka till varandra igen på en rimlig värderingsnivå.

I rapporten beskrivs den just nu typiska investeraren i Connects nätverk: Det är en man på 54 år som själv är aktiv entreprenör eller företagare och som hittills har gjort elva investeringar. Han planerar att investera 600 000 kronor under det närmaste året och är mest intresserad av bolag inom digitala tjänster/IT och life science. Investerarbarometern har tagits fram sedan 2013.

Bilden från förstasidan är AI-tillverkad.

Elisabet Ottosson

Affärsänglar säger i en enkät att de planerar att öka sina investeringar under det kommande året. De förklarar även varför.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad