onsdag 8 maj 2024

inloggad som

De trimmar solcellerna

|  
|  

Hetch-bolaget Fenix Solar vill att ägare av solcellsanläggningar ska få ut mesta möjliga effekt.

Bakom Helsingborgsbolaget Fenix Solar finns de fyra grundarna Eric Witt (29), Johan Åkesson (29), Erik Mårtensson (28) och Jakob Gelberg (32).

Bolaget grundades ursprungligen i början av 2020 men växlade till den nuvarande inriktningen på verksamheten i slutet av samma år.

Fenix Solar har utvecklat en mjukvara som enkelt uttryckt skapar en virtuell kopia av en fysisk solcellsanläggning, en så kallad digital tvilling, och därmed kan räkna ut hur mycket energi anläggningen borde producera givet dess storlek och placering tillsammans med en rad andra mätvärden. Syftet är att snabbt kunna upptäcka fel och produktionsförluster för att anläggningens ägare ska få ut så mycket som möjligt av solcellerna.

– Vi övervakar och kvalitetssäkrar solcellsanläggningar, och säkerställer att de fungerar optimalt, säger Eric Witt, som är Fenix Solars vd.

Han har själv en bakgrund inom fastighetsbranschen och egen erfarenhet från inköparsidan när det gäller solcellsanläggningar.

Bolagets målgrupper är dels anläggningsägare, dels installatörer. Kunderna är i nuläget fastighetsbolag, men nu är tanken att skala upp.

– Nu ska vi gå ut också via solcellsåterförsäljare, där kan vår tjänst fungera som ett eftermarknadserbjudande, säger Eric Witt.

Årets 34:or presenteras och samlas vid Rapidus och PwC:s event den 14 november. Då utser vi de fem 34:or som vi anser bör uppmärksammas lite extra.

Ola Nilsson

Hetch-bolaget Fenix Solar vill att ägare av solcellsanläggningar ska få ut mesta möjliga effekt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.