måndag 11 december 2023

inloggad som

Trädanalys viktigt i skogen

Ideonbaserade Nordic Forestry Automation ser till att rätt träd avverkas för hållbart skogsbruk.

Bolaget startades av Lars Svensson (34) tillsammans med David Gillsjö 2021.

NFA har utvecklat en teknologi som kombinerar sensorer med AI för att hjälpa förare av skogsmaskiner att lättare avgöra vilka träd som ska avverkas.

– Vår teknik bygger upp en digital representation av en skogsmiljö i realtid. Vår första produkt baserad på tekniken är ett förarstödsystem för skogsmaskiner. Systemet mäter, positionerar och klassificerar alla träd runt maskinen automatiskt och i realtid som ett stöd i gallringsarbetet och valet av körväg, berättar Lars Svensson.

Systemet samlar också med centimeternoggrannhet in data om de sparade träden. Informationen kan skogsägaren använda för att på sikt göra avverkningen mer kostnadseffektiv och öka lönsamheten, men också införa nya skogsskötselmetoder för till exempel att främja biologisk mångfald.

Under våren sålde bolaget de första förserieprodukterna, för leverans under senare delen av året. I somras tog man också in totalt 10 miljoner kronor i investering från Sveaskog, Södra Ädla och Almi Invest Syd.

– Vi håller på att bygga upp teamet, vi är fem personer nu och siktar på att växa upp till tio under 2024. Utöver det ligger fokus på leverans av de första förseriesystemen, samt fortsatt affärsutveckling och försäljning, främst i Norden och Nordamerika, säger Lars Svensson.

Årets 34:or presenteras och samlas vid Rapidus och PwC:s event den 14 november. Då utser vi de fem 34:or som vi anser bör uppmärksammas lite extra.

Ola Nilsson

Ideonbaserade Nordic Forestry Automation ser till att rätt träd avverkas för hållbart skogsbruk.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad