lördag 2 december 2023

inloggad som

Hyrmöbler blev en affärsidé

De träffades i ett studentprojekt. Resultatet blev Cohabit som hyr ut möbler till studenter som ofta flyttar. Bolaget är ett av årets 34:or.

Cohabits tre grundare, Jed Manguera (33, tv), Maximilian Pangerl (26, th) och Vaishnavi Srinivasan (mitten), träffades på Malmö universitet. Malmöbolaget startade som ett studentprojekt där uppgiften var att ta fram ett affärskoncept med hållbarhetsinriktning.

– De flesta studentbostäder hyrs ut omöblerade. Eftersom vi själva var internationella studenter visste vi att många studenter som är nya i Sverige köper nya möbler, ofta på Ikea, som sedan slängs eller skänks bort när man flyttar vidare, berättar Jed Manguera.

Genom bortskänkes-annonser och samarbeten samlar Cohabit in begagnade möbler som renoveras och hyrs ut. Möblerna levereras till kunden och hämtas igen när avtalet sägs upp för att renoveras igen och hyras på nytt.

– Vi hyr ut ”pre-loved” möbler, primärt till studenter. Det blir billigare för dem, och när de flyttar lämnas möblerna tillbaka och i kan hyra ut dem igen. Cirkulärt och hållbart.
Bolagets tjänst lanserades i Malmö och Lund, med internationella studenter som primär målgrupp, sommaren 2022.

I somras tecknade Cohabit samarbetsavtal med Heimstaden och har nu siktet inställt på att utvidga med fler samarbeten med fastighetsbolag och med fler målgrupper.

– Vi tänker till exempel på expats som är nya i Sverige och ska etablera sig i sin första bostad här. Vi har också kontakt med kommunen med tanke på sociala bostäder, säger Jed Manguera.

Ola Nilsson

De träffades i ett studentprojekt. Resultatet blev Cohabit som hyr ut möbler till studenter som ofta flyttar. Bolaget är ett av årets 34:or.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad